Ero sivun ”Kollektiivinen turvallisuusjärjestö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ras (keskustelu | muokkaukset)
p →‎Lähteitä: Linkin korjaus (Voit auttaa!)
Bot-Schafter (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 19: Rivi 19:
[[Luokka:Kansainväliset järjestöt]]
[[Luokka:Kansainväliset järjestöt]]


[[de:Organisation des Vertrags über kollektive Sicherheit]]
[[de:Collective Security Treaty Organization]]
[[en:Collective Security Treaty Organization]]
[[en:Collective Security Treaty Organization]]
[[fr:Organisation du Traité de sécurité collective]]
[[fr:Organisation du Traité de sécurité collective]]

Versio 13. elokuuta 2007 kello 12.42

ОДКБ/CSTO:n logo
ОДКБ/CSTO:n logo

Kollektiivinen turvallisuusjärjestö (ven. Организация Договора о коллективной безопасности (ОДКБ), englanniksi Collective Security Treaty Organization; CSTO) on Itsenäisten valtioiden yhteisön 15. toukokuuta 1992 allekirjoitettuun turvallisuussopimukseen (TCS) perustuva sotilasliitto.

Perussopimus allekirjoitettiin Taškentissa Armenian, Kazakstanin, Kirgisia, Venäjän, Tadžikistanin ja Uzbekistanin kesken. Azerbaidžan liittyi siihen syyskuussa 1993 ja Georgia ja Valko-Venäjä joulukuussa. Sopimus tuli voimaan huhtikuussa 1994.

Sen tarkoitus on syventää kollektiivisesti jäsenmaiden sotilaallista ja poliittista yhteistoimintaa. Sopimuksen mukaan jäsenvaltiot pidättäytyvät voimankäytöstä toisiaan vastaan, eivät liity muihin sotilasliittoihin ja aggressio yhtä jäsenvaltiota vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan. Sopimus solmittiin viidelle vuodelle. Se uusittiin 1999, jolloin Azerbaidžan, Georgia ja Uzbekistan kieltäytyivät jatkamasta sitä. Uzbekistan liittyi 1997 perustettuun GUAM-ryhmään Azerbaidžanin, Georgian, Moldovan ja Ukrainan kanssa, joka nähtiin Venäjän vastapainoksi. Armenian motivaatioksi on nähty puolustautuminen Azerbaidžania vastaan Vuoristo-Karabahin kiistassa.

7. lokakuuta 2002 kuusi jäsenvaltiota allekirjoittivat Chişinăussa perussopimuksen, joka muutti liiton nimeksi kollektiivinen turvallisuusjärjestö. Pääsihteeriksi nimitettiin Nikolai Bordjuža. CSTO hyväksyttiin YK:n yleiskokouksen tarkkailijajäseneksi. Sen tärkeimmiksi tehtävät ovat 1500 miehen nopean toiminnan joukkojen ylläpito, terrorismin vastainen toiminta ja ilmapuolustuksen koordinointi.

Nykyiset jäsenet ovat Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan. Vuoteen 2005 mennessä ne ovat järjestäneet joitain yhteisiä sotaharjoituksia, mm. terrorismin vastaisen harjoituksen Rubež-2004 Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Vuonna 2005 Uzbekistan erosi GUAMista ja liittyi jälleen CSTO:hon 23. kesäkuuta 2006 Minskin kokouksessa.

Lähteitä