Ero sivun ”Wiki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
BotMultichill (keskustelu | muokkaukset)
Bot-Schafter (keskustelu | muokkaukset)
p Suositeltu artikkeli -tähti: uk:Вікі
Rivi 52: Rivi 52:
[[Luokka:Ohjelmistotyypit]]
[[Luokka:Ohjelmistotyypit]]
[[Luokka:World Wide Web]]
[[Luokka:World Wide Web]]

{{Link FA|tl}}


[[af:Wiki]]
[[af:Wiki]]
Rivi 129: Rivi 127:
[[sh:Wiki]]
[[sh:Wiki]]
[[sv:Wiki]]
[[sv:Wiki]]
[[tl:Wiki]]
[[tl:Wiki]]{{Link FA|tl}}
[[ta:விக்கி]]
[[ta:விக்கி]]
[[tt:Wiki]]
[[tt:Wiki]]
Rivi 135: Rivi 133:
[[vi:Wiki]]
[[vi:Wiki]]
[[tr:Wiki]]
[[tr:Wiki]]
[[uk:Вікі]]
[[uk:Вікі]]{{Link FA|uk}}
[[yi:וויקי]]
[[yi:וויקי]]
[[zh-yue:Wiki]]
[[zh-yue:Wiki]]

Versio 22. kesäkuuta 2007 kello 11.07

Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata, yleensä jopa ilman sivustolle kirjautumista. Vuorovaikutteisuus ja muutosten tekemisen yksinkertaisuus tekee wikistä tehokkaan yhteisöllisen kirjoittamisen työkalun. Termillä wiki voidaan myös viitata yhteistyöohjelmistoihin, jotka helpottavat wiki-verkkosivustojen käyttöä.

Nimi tulee havaijin kielen sanoista "wiki wiki", joka tarkoittaa nopeaa. Sivujen sisällön luomisen ja muuttamisen nopeus ja välikäsien puuttuminen ovatkin wikitekniikan tärkeimmät ominaisuudet. Sisällön toimitustyö tapahtuu wikissä vasta muutosten julkaisemisen jälkeen. Wikistä tuli 'virallinen' englanninkielinen sana vuonna 2007 kun se lisättiin Oxford English Dictionary -sanakirjaan.

Ominaisuudet

Wikillä luodaan dokumentteja käyttäen yksinkertaista merkintäkieltä ja selainta. Useammat wikit sijaitsevat World Wide Webissä, joka on Internetin osa. Yksi sivu wikissä on ”wikisivu”, kun taas sivujen summa muodostaa koko ”wikin”.

Sivut luodaan yksinkertaisella merkkauskielellä editointitilassa, yleensä selaimen luomassa tekstinmuokkauskentässä. Kun sivu tallennetaan, merkkauskieli tulkitaan selaimen ymmärtämäksi HTML-kieleksi. Joissakin uudemmissa wikeissä on mahdollisuus myös ulkoasun muokkauksen aikana näyttävään WYSIWYG-muokkaukseen. Yksinkertaisemmat wikit sallivat vain tekstin ja linkkien käytön wikin sisällä, mutta monipuolisemmissa on mahdollisuus kuviin, taulukoihin, matematiikkaan ja jopa hieroglyfeihin.

Ensimmäisissä wikeissä ei käytetty merkkauskieltä, ja linkit sivujen välille luotiin käyttämällä sanoja, joissa oli vähintään kaksi isoa kirjainta (ns. CamelCase). Tämä on vapaamuotoisemmassa tekstissä ongelmallista ja nykyisin linkkien tekoon käytetään merkkauskielen ominaisuuksia. Esimerkiksi MediaWikissä linkki toiselle sivulle muodostuu laittamalla sana kaksinkertaisten hakasulkujen väliin.

Etenkin tietokantoja käyttävät wikit tallentavat samasta sivusta useampia versioita, jolloin muutoksia sivun eri versioiden välillä voidaan seurata ja vanha versio voidaan palauttaa helposti. Tällaiset wikit sisältävät usein toimintosivun viimeisten muutosten seuraamiseen.

Wikiohjelmistot

Wikejä voi luoda useilla eri ohjelmistoilla, osa ohjelmista on tietokoneen käyttöjärjestelmästä riippumattomia, Java-ohjelmointikieleen perustuvia.

Yleensä perustaksi tarvitaan tarvitaan tietokanta, useassa tapauksessa MySQL, kiinteä IP-osoite ja WWW-palvelin, useassa tapauksessa Apache, joka voi poimia halutun sivun suurestakin määrästä sivuja katseltaviksi melko nopeasti.

Useimmat wikiohjelmistot ovat vapaita ohjelmistoja sekä mahdollistavat helpohkon lisäominaisuuksien liittämisen. Yleisesti tunnettuihin wikityyppisiin sisällönhallintaohjelmiin kehitetään lisäominaisuuksia erillisinä projekteina. Wikityyppiset ohjelmaprojektit voivat vaihdella kehittäjämäärältään yhdestä sataan henkilöä.

Kaikkein yksinkertaisemmat wikiohjelmistot eivät tarvitse tietokantaa, joten niiden asentaminen on helppoa, mikäli käytössä on CGI:tä tukeva palvelin.

Ensimmäisen wikiohjelmiston, nimeltään WikiWikiWeb, loi Ward Cunningham vuonna 1995. Hän perusti ensimmäisen wikin, Portland Pattern Repository, osoitteeseen http://c2.com/cgi/wiki.

Wikipedian käyttämä wikiohjelmisto on nimeltään MediaWiki. Nykyisin erilaisia wikejä on lukemattomia. Niihin kuuluvat kaikki Wikimedian hankkeet, kuten Wikipedia. Suomenkielisiä MediaWikiä käyttäviä sivustoja ovat esimerkiksi autoihin keskittynyt AutoWiki ja radioihin keskittynyt HamWiki.

WikiWikiWebin ja MediaWikin lisäksi wikiohjelmistoja ovat muun muassa Meatballwiki ja MoinMoin.

Wikit

Käyttötarkoitukseltaan wikejä on monenlaisia. Osa niistä on yritysten sisäisiä sisällönhallintajärjestelmiä, eräänlaisia työryhmäohjelmistoja korvaavia tietokokonaisuuksia, joita käytetään sisäiseen viestintään ja projektinhallintaan. Kolmannella sektorilla niitä käytetään harrastustoimintaan ja tiedon välittämiseen pienryhmissä ja niiden välillä kiinnostuksen aiheista.

Lähteet

  • Sourgeforge [1] "wiki"

Katso myös

Aiheesta muualla