Avoin tietosanakirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avoin tietosanakirja on verkossa toimiva tietosanakirja, jota kuka tahansa voi tietyin rajoituksin muokata ja jonka sisältö on vapaasti käytettävissä esimerkiksi GNU Free Documentation License -lisenssillä. Tunnetuin ja laajin avoin verkkotietosanakirja on Wikipedia. Tässä artikkelissa esitellään muita avoimia tietosanakirjaprojekteja.

Enciclopedia Libre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enciclopedia Libre Universal en Español on espanjankielinen avoin tietosanakirja. Se käyttää MediaWiki-ohjelmistoa ja GFDL-lisenssiä. Enciclopedia Libren perustivat eräät espanjankielisen Wikipedian käyttäjät helmikuussa 2002 Sevillan yliopiston ilmaiseksi tarjoamalle palvelimelle. Eroamisen pääsyiksi sanottiin Wikipedian sensuuri, joka perustajien mukaan vaiensi kriittiset äänet sekä mahdollinen mainosten lisäämisen uhka: Enciclopedia Libren perustajien mukaan silloisen Wikipedia.com-domainin omistanut kaupallinen Bomis-yhtiö saattaisi tulevaisuudessa laittaa Wikipediaan mainoksia. Olosuhteiden muututtua ja Wikimedia-säätiön perustamisen jälkeen on keskusteltu projektien yhdistämisestä.

Enciclopedia Libre kasvoi alussa huomattavasti espanjankielistä Wikipediaa nopeammin, mutta tämä ohitti sen 2004 ja on sen jälkeen kasvanut paljon nopeammin. Syynä saattaa olla Wikipedian englanninkielisen versionsa kautta saama tunnettuus ja suurempi mediahuomio. Espanjankielisessä Wikipediassa on nykyisin noin viisi kertaa niin paljon artikkeleita kuin Enciclopedia Libressä.

Susning.nu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Susning.nu on ruotsinkielinen avoin tietosanakirja, joka aloitettiin jo lokakuussa 2001. Sen perusti myös Projekti Runebergin luonut Lars Aronsson. Susningissa on yli 60 000 artikkelia. Aronssonin tavoite on tehdä Susningista sitä, "mitä käyttäjät haluavat sen olevan". Niinpä Susning on tietosanakirja, sanakirja ja keskustelufoorumi kaikista sen käyttäjiä kiinnostavista aiheista. Susning on ruotsinkielisen Wikipedian kilpailija ja sitä voitaneen verrata myös Everything2:een.

Toisin kuin Wikipediassa, Susningissa käytännössä kaikissa artikkeleissa on mainoksia. Susningissa ei myöskään ole mitään vapaata lisenssiä, vaan muutokset ovat muokkaajien tekijänoikeuden alaisia. Oikeuden muokata tekstejä sanotaan seuraavan epäsuorasti Susningin tavoitteista, mutta ulkopuoliset, kuten Wikipedian muokkaajat, eivät voi käyttää Susningin materiaalia ilman tekijän lupaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Susningin jatko riippuu yksinomaan Lars Aronssonin tahdosta.

Susning käyttää ohjelmistonaan UseModWikin muunneltua versiota. Domainpääte .nu kuuluu pikkuiselle Niuen saarelle ja valittiin ruotsinkielisen merkityksensä "nyt" vuoksi. Susning suljettiin muokkaamiselta raskaan vandalismin, kuten pornon levittämisen vuoksi 15. huhtikuuta 2004, eikä sitä aiota avata ennen kuin ongelmaan on löytynyt ratkaisu. Susningin vandalismiongelma saattaa olla normaalia wikiprojektia vakavampi, koska projektilla ei ole varsinaisia ylläpitäjiä, vaan ainoastaan Aronssonilla itsellään on mahdollisuus estää käyttäjiä yms.

Wikinfo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikinfo on englanninkielisestä Wikipediasta heinäkuussa 2003 aloitettu haarautuma. Wikinfossa ei ole omia domainejaan eri kieliversioille Wikipedian tapaan, mutta sinne saa kirjoittaa kaikenkielisiä versioita artikkeleista. Wikinfon käytännöt poikkeavat Wikipedian vastaavista. Wikinfo korvaa Wikipedian neutraalin näkökulman "sympatisoivan näkökulman" periaatteella: aiheen pääartikkelin tulisi esittää aihe niin positiivisessa valossa kuin faktat antavat myöten. Aiheesta voi sen jälkeen luoda muita, kuten kriittistä näkökulmaa edustavia erillisiä artikkeleita. Wikinfon käyttäjät katsovat tällaisen käytännön vapauttavan Wikipedian tyyppisistä rasittavista muokkaussodista.

Toisin kuin Wikipediassa, Wikinfossa kannustetaan esittämään uutta tutkimusta. Wikinfo käyttää pääosin GNU Free Documentation -lisenssiä, mutta siinä on lisäksi nk. merkittyjä artikkeleita, joita muut eivät saa radikaalisti muokata, ja jotka voidaan julkaista muun kuin GFDL:n alla.

Wikinfon muokkaaminen vaatii rekisteröitymisen, toisin kuin Wikipedian. Joulukuussa 2006 Wikinfossa oli 35 700 artikkelia, joista valtaosa oli kopioitu Wikipediasta olemattomin muutoksin. Wikinfo käyttää ohjelmistonaan GetWiki-nimistä MediaWikin haarautumaa. Ohjelma hakee artikkeleita automaattisesti Wikipediasta: linkit, joiden artikkelia ei ole Wikinfossa, mutta Wikipediassa on, esitetään punaisen sijaan vihreällä. Linkkiä klikattaessa artikkelin teksti haetaan Wikipediasta ja vasta kun artikkelia muokataan, se kopioidaan Wikinfoon.

Wikiweise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiweise on saksankielinen vapaa tietosanakirja, jonka perusti entinen saksankielisen Wikipedian ylläpitäjä Ulrich Fuchs huhtikuussa 2005. Wikiweisen artikkelit julkaistaan GFDL:n ja osa myös Ulrich Fuchsin perustaman Free Wiki-Licensen alla. Free Wiki-License edellyttää GFDL:ää tarkempaa artikkelin tekijän nimeämistä, mutta on muuten sen kanssa vertailukelpoinen. Wikiweise käyttää niin ikään Fuchsin tekemää Wikipresto-ohjelmistoa, jonka erikoisominaisuutena on mahdollisuus kääntää artikkelit PDF:ksi. Artikkeleita voi tuoda Wikipediasta ohjelmistoa käyttäen.

Wikiweisen aiheiden hyväksyttävyyskynnys on Wikipediaa tiukempi. Esimerkiksi elokuvista hyväksytään yleensä vain Oscar-voittajat. Muokkaajien tulee rekisteröityä ja esiintyä omalla nimellään. Wikiweise näyttää mainoksia saadakseen taloudellista tukea.

WikiZnanie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WikiZnanie (venäjäksi: ВикиЗнание) on venäjänkielinen vuonna 2003 perustettu avoin tietosanakirja. Se käyttää MediaWiki-ohjelmistoa ja sitä julkaistaan FreeBSD Documentation Licensen alla. Znanie tarkoittaa venäjäksi tietoa.

Tammikuussa 2007 WikiZnaniessa oli 104 000 artikkelia, kun venäjänkielisessä Wikipediassa oli 127 000. Suuri osa WikiZnanien sisällöstä on peräisin vanhoista, mm. Neuvostoliiton aikaisista tietosanakirjoista, joista osa on vapaasti saatavilla internetistä. WikiZnaniessa ei ole Wikipedian neutraalin näkökulman periaatetta, vaan artikkeleita jopa kannustetaan kirjoittamaan eri näkökulmista. WikiZnanie hyväksyy myös uuden tutkimuksen ja käyttää artikkeleissa mainoksia. WikiZnanien mainostuotoilla tuetut palvelimet sijaitsevat Moskovassa, minkä vuoksi WikiZnanie toimii Venäjällä Wikipediaa nopeammin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enciclopedia Libre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Susning.nu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikinfo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiweise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WikiZnanie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]