Ero sivun ”Ranskan hallitus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 18: Rivi 18:


==Toimivalta==
==Toimivalta==

==Lähteet==
*Pascal Jan; Le Gouvernement. La documentation française. 2995.

==Aiheesta muualla==
* [http://www.legifrance.gouv.fr/imagesJOE/2007/0519/joe_20070519_0115_0002.pdf Asetus [[18. toukokuuta]] [[2007]], jolla uusi hallitus määrättiin]
* [http://lesservices.service-public.fr/national/index.htm Hallituksen vuosikirja]






Versio 27. toukokuuta 2007 kello 17.14

Malline:Työn alla

Ranskan hallitus on Ranskan tasavallan hallintojärjestelmän toimeenpaneva valtioelin, joka ohjaa kansakunnan politiikkaa.

Hallituksen kokoonpano

Hallituksen kaikki jäsenet nimittää Ranskan tasavallan presidentti nimittämänsä pääministerin ehdotuksesta.

Ranskan hallituksen ministerit on luokiteltu tarkkaan protokollan mukaiseen arvojärjestykseen, mistä säännöstä ei kuitenkaan oloe minkäänlaista kirjallista lähdettä:

  • Pääministeri; hän on hallituksen pää;
  • valtioministerit (Ministres d'État): jotka tulevat välittömästi pääministerin jälkeen. Tämä heidän tittelinsä on täysin protokolaarinen ja se toimii vain viittauksena heidän omaamansa henkilönsä törkeyteen hallituksessa tai heidän ministerinsalkkunsa tärkeyteen, tai molempia näitä yhdessä. He voivat järjestää eri ministerien yhteisiä kokouksia, jotka on yleensä vain pääministerille kuuluva etuoikeus, ja tradition myötä heille on tullut käyttää puheenvuoroja ministerineuvoston kokouksissa, vaikka käsiteltävä asia ei mitenkään liity heidän oman ministeriönsä toimialaan;
  • Ministerit: he johtavat oman, nimetyn alansa tai alojen ministeriön tai minisgteriöiden toimintaan;
  • Apulaisministerit: on tehtävässään alisteinen varsinaiselle ministerille ja hyvin harvoin pääministerille, heille on delegoitu osa miniserin kompetenssista:
  • Valtiosihteerit: on hallituksen jäsenten alin arvoasteikko, heidät on sijoitettu avustajaksi jollekin ministerille tai joskus vain pääministerille.

Apulaisministerit osallistuvat aina hallituksen ministereiden kokouksiin, olipa asialista mikä tahansa. Valtiosihteerit osallistuvat kokouksiin vain kun työjärjestyksessä on heitä erikoisesti koskevia asioita.

Ministerin tehtävät eivät sovellu yhteen muiden ammatillisten tehtävien kanssa. Tämä kielto mandaattien kumuloitumisesta koskee kaikkea yksityistä toimintaa, useimpia julkisia tehtäviä kuin myös parlamentaarisia mandaatteja. Kyseessä on halu välttää määrätynlaista painostusta ja vaikutusta ministereihin ja näin heille sallitaan mahdollisuus keskittyä kokonaisvaltaisesta hallitustyöskentelyyn. He voivat työssään tehdä lakimuutoksia sekä päättää valtion menoista. Ministerit voivat kylläkin Ranskassa säilyttää paikallishallintoon liittyvät tehtävänsä, näin vaikka pääministeri Lionel Jospinin hallituksen tekemä lainmuutos kieltää ehdottomasti ministereiden kumuloituvat mandaatit.

Toimivalta

Lähteet

  • Pascal Jan; Le Gouvernement. La documentation française. 2995.

Aiheesta muualla