Luettelo Ranskan puolueista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ranskan poliittiset puolueet sisältää luettelon Ranskan nykyisistä poliittisista puolueista, sekä valtakunnallisista, alueellisista että paikallisista.[1] Puolueet voidaan jaotella kolmeen ryhmään. Ensinnä tulevat kansanedustuslaitoksessa edustettuina olevat puolueet, sitten lähinnä valtakunnalliset puolueet ja poliittiset liikkeet, joilla ei kuitenkaan ole parlamentaarista edustusta.[2] Kolmas ryhmä ovat alueelliset ja paikalliset puolueet sekä alueellista autonomiaa tai itsenäisyyttä ajavat liikkeet.[3]

Parlamentaariset puolueet vaalikaudella 2017–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisia parlamenttipuolueita ovat ne puolueet, joilla on edustus Manner-Ranskan alueelta tasavallan kansallisessa senaatissa tai kansalliskokouksessa.[4] Alueellisia kansallisia puolueita ovat lähinnä ne, jotka toimivat merentakaisissa departementeissa ja joilla on myös enemmän ja vähemmän kiinteä suhde Manner-Ranskan johonkin puolueeseen.[5]

Nykyiset parlamenttipuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue Politiikka Jäsenet
Nimi Lyhenne Puheenjohtaja Asemointi Ideologia Kansalliskokous Senaatti Euroopan parlamentti Alueneuvosto
La République En Marche! LREM Stanislas Guerini keskusta liberalismi, EU-myönteisyys
303 / 577
21 / 348
11 / 74
0 / 17
Les Républicains LR Christian Jacob keskusta-oikeisto konservatismi, liberaalikonservatismi, kristillisdemokratia
97 / 577
142 / 348
7 / 74
7 / 17
Sosialistinen puolue PS Olivier Faure keskusta-vasemmisto sosiaalidemokratia, demokraattinen sosialismi
25 / 577
86 / 348
2 / 74
5 / 17
Mouvement démocrate MoDem François Bayrou keskusta, keskusta-oikeisto liberalismi, sosiaaliliberalismi, kristillisdemokratia
39 / 577
6 / 348
5 / 74
0 / 17
Alistumaton Ranska FI Jean-Luc Mélenchon vasemmisto, äärivasemmisto euroskeptismi, vasemmistopopulismi, ekososialismi
17 / 577
0 / 348
5 / 74
0 / 17
Radikaaliliike MR Laurent Hénart keskusta sosiaaliliberalismi, sekularismi, liberalismi
16 / 577
14 / 348
1 / 74
0 / 17
Demokraattien ja riippumattomien unioni UDI Jean-Christophe Lagarde keskusta, keskusta-oikeisto liberalismi, sosiaaliliberalismi, EU-myönteisyys
14 / 577
38 / 348
0 / 74
1 / 17
Ranskan kommunistinen puolue PCF Pierre Laurent vasemmisto kommunismi, euroskeptismi
10 / 577
18 / 348
0 / 74
0 / 17
Kansallinen liittouma RN Marine Le Pen oikeisto arvokonservatismi, protektionismi, nationalismi
6 / 577
2 / 348
20 / 74
0 / 17
Vasemmistopuolue PG Eric Coquerel
Danielle Simonnet
vasemmisto demokraattinen sosialismi, ekososialismi, vasemmistopopulismi
8 / 577
0 / 348
5 / 74
0 / 17
The Centrists LC Hervé Morin keskusta, keskusta-oikeisto sentrismi, kristillisdemokratia, konservatiiviliberalismi
5 / 577
9 / 348
1 / 74
0 / 17
Europe Écologie – Les Verts EELV Julien Bayou keskusta-vasemmisto vihreä liike, desentralisaatio
1 / 577
10 / 348
9 / 74
0 / 17
Debout la France DLF Nicolas Dupont-Aignan oikeisto, äärioikeisto nationalismi, kansalliskonservatismi, oikeistopopulismi
1 / 577
0 / 348
0 / 74
0 / 17

Muut parlamenttipuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parties and Elections in Europe www.parties-and-elections.eu. Viitattu 5.5.2021.
  2. The main political parties in France - About-France.com about-france.com. Viitattu 5.5.2021. (englanniksi)
  3. List of political parties in France - Wikiwand www.wikiwand.com. Viitattu 5.5.2021.
  4. Europe in France: Top 5 French Political Party Programmes europeanmovement.eu.
  5. Elections régionales : le FN vainqueur du premier tour Le Monde.fr. 6.12.2015. Viitattu 5.5.2021. (ranskaksi)