Ero sivun ”Henri de Massue” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
10 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
p korjaus
p (alun perin + w)
(p korjaus)
[[Kuva:Henri de Massue de Ruvigny, 1st Earl of Galway.jpg|thumb|Henri de Massue, Galwayn ensimmäinen Jaarli.]]
'''Henri de Massue''' alun perin '''Ruvignyn markiisi''', myöhemmin '''Galwayn ensimmäinen jaarli''' ([[9. huhtikuuta]] [[1648]], [[Pariisi]] – [[3. syyskuuta]] 1720) oli [[ranska]]lainen [[kenraali]] ja [[hugenotti]], joka palveli vuodesta 1690 [[Englanti|Englannin]] armeijassa ja johti [[Espanjan perimyssota|Espanjan perimyssodassa]] Englannin armeijaa [[Portugali]]ssa ja [[Espanja]]ssa vuosina 1704–071704–10.
 
Massue aloitti uransa palvelemalla Ranskan armeijassa [[Henri Turenne]]n alaisuudessa. Ranskan kuningas [[Ludvig XIV]]:n karkotettua hugenotit Ranskasta Massue siirtyi Englannin palvelukseen 1690 kenraalina. Hän taisteli [[yhdeksänvuotinen sota|yhdeksänvuotisen sodan]] aikana [[Irlanti|Irlannissa]] ja sai sieltä 1692 laajoja tiluksia sekä [[Galway]]n varakreivin ja Portarlingtonin paronin arvonimet. 1693 hän siirtyi taistelemaan Alankomaihin. Sodan päätyttyä 1697 hän sai Galwayn jaarlin arvonimen ja oli käytännössä Irlannin ylin virkamies vuoteen 1701.
 
Espanjan perimyssodassa Massue lähetettiin vuonna 1704 johtamaan englantilaisten armeijaa Portugaliin ja Espanjaan. Hän hävisi [[Almanzan taistelu]]n 1707, jossa käytännöllisesti katsoen menetti armeijansa. PianVuonna tämän jälkeen1710 Massue erosi ja siirtyi eläkkeelle.
 
===Lähteet===
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko