Ero sivun ”Hallintolaki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  13 vuotta sitten
typo+korj
(typo+korj)
'''Hallintolaki''' (434/2003) on Suomen lainsäädännön laki, joka määrittelee viranomaisten toiminnassaan käyttämät perusperiaatteet ja -toimintavattoimintatavat. Se koskee kaikkia [[valtio]]n ja [[kunta|kunnan]] viranomaisia sekä julkista tehtävää hoitavat yksityisiä, kun nämä ratkaistevatratkaisevat hallintoasioita. Laki sisältää määräykset siitä, miten asioita ratkaistaessa on meneteltävä. Erityisen tarkasti on säännelty sitä, miten viranomaisen on kuultava kansalaista, ja miten hänen oikeusturvansa on taattava. Luonteeltaan hallintolaki on toissijainen: mikäli muu erikoisalan lainsäädäntö poikkeaa hallintolaista, noudatetaan erikoislakia.
 
Laki sisältää määräykset siitä, miten asioita ratkaistaessa on meneteltävä. Erityisen tarkasti on säännelty sitä, miten viranomaisen on kuultava kansalaista, ja miten hänen oikeusturvansa on taattava. Luonteeltaan hallintolaki on toissijainen: mikäli erikoisalan lainsäädäntö poikkeaa hallintolaista, noudatetaan erikoislakia.
 
Hallintolain lisäksi hallinnossa yksilön oikeusturvan takaa [[Suomen perustuslaki]]. Käytettävistä kielistä säädetään [[Suomen kielilaki|kielilaissa]]
1 230

muokkausta

Navigointivalikko