Ero sivun ”Taksvärkki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 13: Rivi 13:
{{tynkä}}
{{tynkä}}
[[Luokka:Hyväntekeväisyys]]
[[Luokka:Hyväntekeväisyys]]
[[Luokka:Suomen asutus- ja yhteiskuntahistoria]]

Versio 11. maaliskuuta 2007 kello 14.16

Taksvärkki (ruots. dagsvärke eli päivätyö) oli alun perin vuokratilallisen päivätyövelvollisuus. Vuokratilallisia olivat torpparit ja mäkitupalaiset. Vuokraehtoihin tavallisesti kuului, että vuokralaisen oli työskenneltävä isäntätalossa tietty määrä päiviä viikossa; näitä kutsuttiin taksvärkkipäiviksi. Sana poistui alkuperäisestä käytöstään vuokratilallisten hävitessä 1900-luvun alkupuolella torpparilain myötä.

Nykyään taksvärkki-sanaa käytetään koululaisten vuosittaisesta kampanjasta, jolla kerätään rahaa kehitysyhteistyöhön. Ns. taksvärkkipäivänä keräykseen osallistuvat koululaiset työskentelevät päivän ajan koulun ulkopuolella ja lahjoittavat työnsä tuoton keräykselle.

Taksvärkkiliike ja keräykset

Taksvärkkiliike sai alkunsa Ruotsissa vuonna 1961, kun opiskelijat halusivat kunnioittaa lento-onnettomuudessa menehtyneen YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöldin muistoa. Rauhan rakentajana ja maailmanlaajuisen yhteisvastuun puolestapuhujana tunnetun Hammaskjöldin muistoksi perustettiin keräys, "en dag för Dag" (suomeksi: päivä Dagia - Dag Hammarskjöldiä - varten). Pian Taksvärkki levisi myös muihin Pohjoismaihin. Suomessa nimi otettiin päivätöiden historiasta.

Suomeen keräys ennätti vuonna 1967, jolloin koululais- ja opiskelijajärjestöt keräsivät rahaa Peruun. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana keräystä olivat järjestämässä koululaiset ja opiskelijat, sen jälkeen mukaan tulivat muut Taksvärkin nykyiset jäsenjärjestöt, muun muassa kirkko ja eri palkansaajajärjestöt. Tänä päivänä suuri osa Suomen koululaisista, opiskelijoista ja palkansaajista on suoraan tai välillisesti mukana Taksvärkki ry:n toiminnassa.

1970- ja 1980-luvulla Taksvärkkikeräyksiä järjestettiin muutaman vuoden välein, mutta 1990-luvun puolivälistä lähtien keräys on järjestetty vuosittain ja siitä on tullutkin jokavuotinen perinne suuressa osassa Suomen kouluja.

Taksvärkki ry perustettiin vuonna 1989 jatkamaan Taksvärkkitoimikuntien työtä. Kehitysyhteistyön pitkäjänteisyyden säilyttämiseksi järjestölle perustettiin pysyvä toimisto vakinaisine henkilökuntineen. Tällä hetkellä Taksvärkki ry:ssä työskentelee viisi palkattua työntekijää.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.