Ero sivun ”Darmstadtium” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: jbo:jinmrdarmctati
Latinus (keskustelu | muokkaukset)
Kyllä alkuaineen latinankielinen nimikin kannattaa mainita (vaikka se josku saattaa ollakin sama), koska se on sen yleismaallinen nimi ja siitä on tullut sen kemiallinen merkki.
Rivi 42: Rivi 42:
}}
}}


'''Darmstadtium''' (aiemmin ''ununnilium'' tai ''Eka-Platinum'') on kemiallinen [[alkuaine]], jonka symboli on Ds ja järjestysluku 110. Atomipaino on 281. Darmstadtium on synteettinen [[Radioaktiivisuus|radioaktiivinen]] alkuaine, joka hajoaa [[sekunti|tuhannesosasekunneissa]]. Oletetaan olevan [[metalli]]nen ja [[kiinteä]]. Darmstadtiumin isotoopit ovat vakamapia, mutta hajoavat jo alle 200 millisekunnin joten tarkkoja tietoja ei alkuaineesta saada, eikä sille ole mitään käytännännön käyttötarkoitusta.
'''Darmstadtium''' (aiemmin ''ununnilium'' tai ''Eka-Platinum'', {{k-la|''darmstadtium''}}) on kemiallinen [[alkuaine]], jonka [[kemiallinen merkki]] on '''Ds''' ja järjestysluku 110. Atomipaino on 281. Darmstadtium on synteettinen [[Radioaktiivisuus|radioaktiivinen]] alkuaine, joka hajoaa [[sekunti|tuhannesosasekunneissa]]. Oletetaan olevan [[metalli]]nen ja [[kiinteä]]. Darmstadtiumin isotoopit ovat vakamapia, mutta hajoavat jo alle 200 millisekunnin joten tarkkoja tietoja ei alkuaineesta saada, eikä sille ole mitään käytännännön käyttötarkoitusta.


==Historia==
==Historia==
Rivi 48: Rivi 48:
: <math>{208 \atop 82}\mathrm{Pb}+{62 \atop 28}\mathrm{Ni}\quad\rightarrow\quad{269 \atop 110}\mathrm{Ds}+{1 \atop 0}\mathrm{n} \; </math>
: <math>{208 \atop 82}\mathrm{Pb}+{62 \atop 28}\mathrm{Ni}\quad\rightarrow\quad{269 \atop 110}\mathrm{Ds}+{1 \atop 0}\mathrm{n} \; </math>


==Trivia==
==Nippelitietoa==
Dramstadtiumin nimeksi ehdotettiin myös policiumia. 110, joka on Darmstadtiumin järjestysluku, on myös Saksan poliisin [[hätänumero]].
Dramstadtiumin nimeksi ehdotettiin myös policiumia. 110, joka on Darmstadtiumin järjestysluku, on myös Saksan poliisin [[hätänumero]].

[[Luokka:Alkuaineet]]
[[Luokka:Alkuaineet]]



Versio 13. tammikuuta 2007 kello 13.04

MeitneriumDarmstadtiumRöntgenium
Pt

Ds

  
 
 


Yleistä
Nimi Darmstadtium
Tunnus Ds
Järjestysluku 110
Luokka siirtymämetalli
Lohko d-lohko
Ryhmä 10
Jakso 7
Löytövuosi, löytäjä 1994, -
Atomiominaisuudet
Atomipaino (Ar)281
Orbitaalirakenne[Rn] 5f146d97s1
Elektroneja elektronikuorilla 2, 8, 18, 32, 32, 17, 1
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto
Muuta
Ominaislämpökapasiteetti luotettavaa dataa ei saatavissa kJ/(kg K)


Tiedot normaalilämpötilassa ja -paineessa

Darmstadtium (aiemmin ununnilium tai Eka-Platinum, lat. 'darmstadtium') on kemiallinen alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Ds ja järjestysluku 110. Atomipaino on 281. Darmstadtium on synteettinen radioaktiivinen alkuaine, joka hajoaa tuhannesosasekunneissa. Oletetaan olevan metallinen ja kiinteä. Darmstadtiumin isotoopit ovat vakamapia, mutta hajoavat jo alle 200 millisekunnin joten tarkkoja tietoja ei alkuaineesta saada, eikä sille ole mitään käytännännön käyttötarkoitusta.

Historia

Ensimmäiseksi ainetta luotiin Darmstadtissa, Saksassa v. 1994. Ainetta ei ole koskaan nähty ja luotu vain joitain atomeja. Nimi, joka annettu kaupungin mukaan, hyväksyttiin virallisesti v. 2003. Darmstadtiumia valmistettiin pommittamalla nikkeli atomeja lyijyyn :

Nippelitietoa

Dramstadtiumin nimeksi ehdotettiin myös policiumia. 110, joka on Darmstadtiumin järjestysluku, on myös Saksan poliisin hätänumero.