Ero sivun ”Pariisin rauha (1856)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kielenhuoltoa Typos: hajoi → hajo, AWB
Robbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da, nl, ru muokkasi: de, tr
Rivi 14: Rivi 14:


[[bg:Парижки мирен договор (1856)]]
[[bg:Парижки мирен договор (1856)]]
[[da:Pariserdeklarationen]]
[[de:Pariser Frieden]]
[[de:Dritter Pariser Frieden]]
[[en:Treaty of Paris (1856)]]
[[en:Treaty of Paris (1856)]]
[[fr:Traité de Paris (1856)]]
[[fr:Traité de Paris (1856)]]
[[nl:Vrede van Parijs (1856)]]
[[ja:パリ条約 (1856年)]]
[[ja:パリ条約 (1856年)]]
[[pl:Traktat paryski]]
[[pl:Traktat paryski]]
[[pt:Tratado de Paris (1856)]]
[[pt:Tratado de Paris (1856)]]
[[ru:Парижский мирный договор 1856]]
[[tr:Paris Antlaşması 1856]]
[[tr:Paris Antlaşması (1856)]]

Versio 13. tammikuuta 2007 kello 00.09

Pariisin rauha allekirjoittiin 30. maaliskuuta 1856. Se päätti Krimin sodan Venäjän keisarikunnan ja Osmanien valtakunnan ja sen liittolaisten Ranskan ja Ison-Britannian välillä.

Sopimuksen nojalla Sevastopol palautettiin Venäjän keisarikunnalle, joka luopui vaatimuksista että Osmanien valtakunnan tulisi tunnustaa Venäjän keisari kaikkien kristittyjen suojelijaksi Osmanien valtakunnassa, Moldova ja Valakia jäivät autonomisina osmanien alaisiksi valtioiksi, Mustameri ja Ahvenanmaa demilitarisoitiin. Käytännössä tämä tarkoitti kieltoa korvata brittilaivaston tykeillään hajottama Bomarsundin linnoitus uudella linnoituksella.

Suomi noudattaa edelleen kansainvälistä sopimusta Ahvenanmaan demilitarisoinnista, vaikka Venäjä ilmoitti jo 1870, ettei Mustanmeren demilitarisoiminen sitonut enää Venäjää. Ahvenanmaan demilitarisoitu asema perustuu Suomen tasavallan solmimiin myöhempiin valtiosopimuksiin, mihin Venäjältä periytyvä Pariisin rauhan vaatimus periytynyt.

Kokonaisuudessaan rauha ei ratkaissut alueen kohtaloa ja parhaimmillaankin onnistui vain vahvistamaan Venäjällä vallinnutta panslavistista liikettä. Aleksanteri II vakuuttui kuitenkin siitä että sota oli paljastanut perusheikkouksia Venäjän valtiossa, mitkä osaltaan johtivat uudistuksiin Venäjällä. Ennen kuin 20 vuotta oli kulunut Pariisin rauhasta, kävi kaikille kuitenkin selväksi, ettei Krimin sota ollut ratkaissut alueen ongelmia.

Katso myös: