Ero sivun ”Ptolemaios XIII” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Tomisti (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Ptolemaios XIII Theos Filopator''' ([[62 eaa.]]/[[61 eaa.]] – [[13. tammikuuta]]? [[47 eaa.]]) oli [[Egypti|Egyptin]] [[faarao]] vuodesta [[51 eaa.]] kuolemaansa asti. Hän oli [[Ptolemaios XII]]:n poika ja [[Ptolemaioksen hallitsijasuku|Ptolemaioksen hallitsijasuvun]] viimeisiä jäseniä. Hänestä tuli vanhemman siskonsa [[Kleopatra VII]]:n kanssahallitsija vuonna 51 eaa. [[Pothinus]] toimi hallitsijana Ptolemaioksen ollessa alaikäinen. Vuonna 48 eaa. Ptolemaios yritti syrjäyttää siskonsa. Kleopatra pakeni [[Aleksandria]]an ja onnistui kokoamaan oman armeijansa, joka kannatti häntä. Tilannetta sekoitti myös se, että Ptolemaioksen ja Kleopatran sisko [[Arsinoe IV]] yritti samalla kaapata vallan.
'''Ptolemaios XIII Theos Filopator''' ([[62 eaa.]]/[[61 eaa.]] – [[13. tammikuuta]]? [[47 eaa.]]) oli [[Egypti|Egyptin]] [[faarao]] vuodesta [[51 eaa.]] kuolemaansa asti. Hän oli [[Ptolemaios XII]]:n poika ja [[Ptolemaioksen hallitsijasuku|Ptolemaioksen hallitsijasuvun]] viimeisiä jäseniä. Hänestä tuli vanhemman siskonsa [[Kleopatra VII]]:n kanssahallitsija vuonna 51 eaa. [[Potheinos]] toimi hallitsijana Ptolemaioksen ollessa alaikäinen. Vuonna 48 eaa. Ptolemaios yritti syrjäyttää siskonsa. Kleopatra pakeni [[antiikin Aleksandria|Aleksandriaan]] ja onnistui kokoamaan oman armeijansa, joka kannatti häntä. Tilannetta sekoitti myös se, että Ptolemaioksen ja Kleopatran sisko [[Arsinoe IV]] yritti samalla kaapata vallan.


Samaan aikaan myös roomalainen poliitikko ja kenraali [[Pompeius]] saapui Egyptiin hakemaan turvapaikkaa [[Julius Caesar]]in joukoilta. Aluksi Ptolemaios ja Pothinus ottivat Pompeiuksen vastaan, mutta [[29. syyskuuta]] [[48 eaa.]] Pothinus murhautti Pompeiuksen.<ref>[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Pompey*.html Plutarch,The Life of Pompey], 79. Myös [http://www.thelatinlibrary.com/caesar/bc3.shtml#104 Caesar Bell. Civ.] iii.104.</ref> Pothinus uskoi pääsevänsä Caesarin suosioon, kun tämä saapuisi Egyptiin. Toisin kuitenkin kävi. Kun Caesarille esiteltiin vastustajansa irtileikattua päätä, hän purskahti itkuun. Caesar taas löysi Kleopatrassa uuden liittolaisen ja rakastajattaren. Caesar järjesti Pothinuksen teloituksen ja teki Kleopatrasta jälleen Egyptin hallitsijan veljensä kanssa.
Samaan aikaan myös roomalainen poliitikko ja kenraali [[Pompeius]] saapui Egyptiin hakemaan turvapaikkaa [[Julius Caesar]]in joukoilta. Aluksi Ptolemaios ja Potheinos ottivat Pompeiuksen vastaan, mutta 29. syyskuuta 48 eaa. Potheinos murhautti Pompeiuksen.<ref>[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Pompey*.html Plutarch,The Life of Pompey], 79. Myös [http://www.thelatinlibrary.com/caesar/bc3.shtml#104 Caesar Bell. Civ.] iii.104.</ref> Potheinos uskoi pääsevänsä Caesarin suosioon, kun tämä saapuisi Egyptiin. Toisin kuitenkin kävi. Kun Caesarille esiteltiin vastustajansa irtileikattua päätä, hän purskahti itkuun. Caesar taas löysi Kleopatrassa uuden liittolaisen ja rakastajattaren. Caesar järjesti Potheinoksen teloituksen ja teki Kleopatrasta jälleen Egyptin hallitsijan veljensä kanssa.


Ptolemaios ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan liittoutui Arsinoen kanssa. Joulukuussa 48 eaa. roomalaiset ja Kleopatralle uskolliset joukot ottivat yhteen Ptolemaioksen ja Arsinoen joukkoja vastaan Aleksandrian sisällä. [[Pergamon]]ista saapuvat roomalaisjoukot pakottivat Ptolemaioksen ja Arsinoen pakenemaan kaupungista. Ptolemaios hukkui 13. tammikuuta 47 eaa. ylittäessään [[Niili]]ä. Lähteiden mukaan hän joko yritti paeta tai oli matkalla neuvotteluihin.
Ptolemaios ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan liittoutui Arsinoen kanssa. Joulukuussa 48 eaa. roomalaiset ja Kleopatralle uskolliset joukot ottivat yhteen Ptolemaioksen ja Arsinoen joukkoja vastaan Aleksandrian sisällä. [[Pergamon]]ista saapuvat roomalaisjoukot pakottivat Ptolemaioksen ja Arsinoen pakenemaan kaupungista. Ptolemaios hukkui 13. tammikuuta 47 eaa. ylittäessään [[Niili]]ä. Lähteiden mukaan hän joko yritti paeta tai oli matkalla neuvotteluihin.

Nykyinen versio 25. helmikuuta 2021 kello 21.57

Ptolemaios XIII Theos Filopator (62 eaa./61 eaa.13. tammikuuta? 47 eaa.) oli Egyptin faarao vuodesta 51 eaa. kuolemaansa asti. Hän oli Ptolemaios XII:n poika ja Ptolemaioksen hallitsijasuvun viimeisiä jäseniä. Hänestä tuli vanhemman siskonsa Kleopatra VII:n kanssahallitsija vuonna 51 eaa. Potheinos toimi hallitsijana Ptolemaioksen ollessa alaikäinen. Vuonna 48 eaa. Ptolemaios yritti syrjäyttää siskonsa. Kleopatra pakeni Aleksandriaan ja onnistui kokoamaan oman armeijansa, joka kannatti häntä. Tilannetta sekoitti myös se, että Ptolemaioksen ja Kleopatran sisko Arsinoe IV yritti samalla kaapata vallan.

Samaan aikaan myös roomalainen poliitikko ja kenraali Pompeius saapui Egyptiin hakemaan turvapaikkaa Julius Caesarin joukoilta. Aluksi Ptolemaios ja Potheinos ottivat Pompeiuksen vastaan, mutta 29. syyskuuta 48 eaa. Potheinos murhautti Pompeiuksen.[1] Potheinos uskoi pääsevänsä Caesarin suosioon, kun tämä saapuisi Egyptiin. Toisin kuitenkin kävi. Kun Caesarille esiteltiin vastustajansa irtileikattua päätä, hän purskahti itkuun. Caesar taas löysi Kleopatrassa uuden liittolaisen ja rakastajattaren. Caesar järjesti Potheinoksen teloituksen ja teki Kleopatrasta jälleen Egyptin hallitsijan veljensä kanssa.

Ptolemaios ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan liittoutui Arsinoen kanssa. Joulukuussa 48 eaa. roomalaiset ja Kleopatralle uskolliset joukot ottivat yhteen Ptolemaioksen ja Arsinoen joukkoja vastaan Aleksandrian sisällä. Pergamonista saapuvat roomalaisjoukot pakottivat Ptolemaioksen ja Arsinoen pakenemaan kaupungista. Ptolemaios hukkui 13. tammikuuta 47 eaa. ylittäessään Niiliä. Lähteiden mukaan hän joko yritti paeta tai oli matkalla neuvotteluihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Ptolemaios XII ja Kleopatra VII
faarao
Kanssahallitsija:
Kleopatra VII
Seuraaja:
Kleopatra VII ja Ptolemaios XIV