Ero sivun ”Heb sed” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Lisätään malline:commonscat-rivi (Commons-luokka P373 = Sed festival) ja luodaan Aiheesta muualla -osio
Rivi 10: Rivi 10:
==Lähteet==
==Lähteet==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}
== Aiheesta muualla ==
{{commonscat-rivi}}


{{Tynkä/Historia}}
{{Tynkä/Historia}}

Versio 6. marraskuuta 2020 kello 05.31

Farao Pepi I Meryren alabasteriveistos, joka kuvaa kuninkaan pukeutuneena heb sed -juhla-asuun noin vuonna 2362 eaa.

Heb sed (muinaisegyptiksi ḥb-sd, myös nimellä sed-festivaali eli hännän juhla) oli muinaisessa Egyptissä pidetty juhla faraon pitkään jatkuneen hallintokauden kunniaksi. Juhlan nimen arvioidaan liittyvän sakaalijumalaan nimeltä Wepwawet tai Sed.[1] Juhlaa faraot yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä farao kävi läpi useita uskonnollisia riittejä, joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.

Heb sed -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksilähde? viettääkseen heb sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faraoihin kuuluivat muiden muassa Ramses II ja Hatsepsut.lähde? Heb sed -juhlaan kuului useita temppelirituaaleja, uhreja ja uskonnollisia kulkueita. Yksi heb sed -juhlan piirteistä oli suurikokoisen djed-pilarin kohottaminen, joka symboloi faraon viriiliyttä ja hallituskauden pysyvyyttä.

Muinaisesta Egyptistä on löydetty satoja mainintoja Sed festivaalin vietosta.[2] Juuriltaan vanhaa juhlaa vietettiin jos varhaisimpien dynastioiden aikana. Muun muassa 1. dynastian aikaisen farao Denin ja 3. dynastian farao Djoserin tiedetään viettäneen heb sediä.

Egyptiläinen tutkija Aymen Ibrahem on viimeaikaisissa tutkimukissaan tullut siihen tulokseen, että "ylimääräisten" (ennen 30. hallitusvuoden), ja ehkä joidenkin muidenkin, Heb Sed juhlien viettoon saattoi olla syynä täydellinen auringonpimennys.[3]

Lähteet

  1. Shaw, Ian. Exploring Ancient Egypt. Oxford University Press. 2003. ISBN 0-19-511678-X. p. 53
  2. David O'Connor & Eric Cline, Amenhotep: Perspectives on his Reign, University of Michigan, 1998, p. 16.
  3. Akhet - The Horizon of Heaven or something else?

Aiheesta muualla

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.