Den

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee faaraota. Ukrainalaisesta sanomalehdestä kertoo artikkeli Den.
Den hieroglyfein
Horus-nimi
G5
d
n
Den
Nebty-nimi
G16N25
N25
t

Khasti
Norsunluukaiverrus jossa faarao Den on lyömässä aasia­laisen heimon miestä. Hau­ta­löy­tö hänen hau­das­taan Abydos­ista, noin 3000 eaa, British Museum, Lontoo.

Den oli muinaista Egyptiä 1. dynastian aikaan vuoden 2950 eaa. tienoilla hallinnut faarao.

Den nousi valtaan oletettavasti jo hyvin nuorena, koska hänen äitinsä Merneith toimi hänen kanssahallitsijanaan tai jopa itsenäisenä hallitsijana ennen Deniä.[1] Manethon mukaan Den hallitsi vain 20 vuotta, mutta nykyään hallituskauden katsotaan olleen huomattavasti pidempi.

Den oli ensimmäinen faarao, joka otti käyttöön Nebty-nimen. Hän oli myös ensimmäinen, joka kuvattiin pitämässä Ylä- ja Ala-Egyptin kaksoiskruunua. Den oli myös ensimmäisen tunnetun Egyptiläisen väestönlaskennan alullepanija määrätessään kaikki ”pohjoisen, lännen ja idän” egyptiläiset laskettavaksi.

Denin hallituskaudella rakennettiin enemmän suuria hautoja kuin yhdenkään edellisen hallitsijan aikana. Tämä osoittaa, että Egyptin talous oli hyvää vauhtia kohentumassa.

Denin hauta Abydoksessa on myös edellisistä kuninkaista poikkeava, sillä siinä on (ensimmäistä kertaa) hautakammioon johtavat portaat. Hauta on ympäröity tiilimuurilla ja sen lähistöllä on 174 oheishautaa.

  1. Margaret Bunson: Encyclopedia of ancient Egypt, s. 99. Infobase Publishing, 2002. ISBN 9780816045631.
Edeltäjä:
Djet
Egyptin faarao
1. dynastia
Seuraaja:
Anedjib