Ero sivun ”Mehikasvi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
35 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
p
Sivistyssanoja yleisemmin käytetyiksi kotoperäisiksi.
[katsottu versio][katsottu versio]
(lähteetön)
p (Sivistyssanoja yleisemmin käytetyiksi kotoperäisiksi.)
Vaikka kaikki kasvit pystyvät varastoimaan lehtiinsä vettä tietyssä määrin, ovat mehikasvit erikoistuneet siihen parhaiten, ja niinpä ne selviävät kuivissa olosuhteissa, missä on vain vähän muita kasveja kilpailemassa elintilasta ja vähän kasvinsyöjäeläimiä. Eräillä mehikasveilla lehdet ovat suhteellisen suurikokoiset ja karvan peittämät, jotta ne voivat kerätä mahdollisimman paljon kosteutta aamukasteesta. Etenkin kaktuksilla ja monilla tyräkkikasveilla lehdet ovat kehittyneet piikeiksi, jotka haihduttavat erityisen vähän vettä ja suojaavat kasvia janoisilta eläimiltä. Niille on kehittynyt yhteyttävä mehivarsi.
 
Monet mehikasvit ovat niin sanottuja [[CAM-yhteyttäminen|CAM-kasveja]] (CAM = Crassulacean acid metabolism), jotka liiallisen haihtumisen estämiseksi pitävät ilmarakonsa kiinni päivällä. Yöllä ilmaraot avautuvat, jolloin kasvi ottaa sisään [[hiilidioksidi]]a ja varastoi sen vakuoliinsolunesterakkulaan omenahapoksi, josta jälleen päivällä vapautuu hiilidioksidi [[Fotosynteesi|yhteyttämistä]] varten. Hiilidioksidimäärä, jonka kasvi pystyy varastoimaan [[vakuoliSolunesterakkula|solunesterakkulaan]]in, on kuitenkin suhteellisen pieni. Tästä syystä CAM-kasvien yhteyttämisen määrä jää melko vähäiseksi.
 
{| border="0" align="center" cellpadding="3" cellspacing="1" style="empty-cells:show; margin-left:1em; margin-bottom:0,5em; background:#aaaaaa;"

Navigointivalikko