Ero sivun ”Daidalos” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  1 vuosi sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p
Keksijä Daidalos oli aiemmin rakentanut Minoksen puolison, Auringon tytär [[Pasifae]]n pyynnöstä keinolehmän, jossa Pasifae voisi piilossa Minokselta yhtyä kiihkeästi rakastamaansa uhkeaan sonniin. Yhtymisestä syntyi ihmissyöjähirviö Minotauros, jolla oli sonnin pää ja miehen ruumis. Häpeäntahran paljastumisen pelossa Minos rakennutti Daidaloksella mutkikkaan labyrintin, johon menneet eivät löydä tietä ulos ja telkesi Minotauros-hirviön labyrinttiin. Daidalos ja Ikaros pakenivat labyrintista Daidaloksen suunnittelemilla siivillä. Siivet muodostuivat vahalla käsiin kiinnitetyistä sulista, joten ilma-alus käytti ihmisvoimaa.
 
Daidalos neuvoi Ikarosta: "Älä lennä liian lähelle aurinkoa tai vaha, jolla sulat ovat kiinni, sulaa. Äläkä myöskään lennä liian matalalla tai siivet kastuvat". Ikaros yritti totella, mutta aikansa lennettyään hän unohti isänsä neuvot ja lensi yhä ylemmäs, kunnes joutui liian lähelle aurinkoa. Aurinko sulatti sulkia liittävän vahan ja Ikaros putoaa hänestä nimensä saaneeseen Ikarianmereen lähelle VähänVähä-Aasian rannikkoa hukkuen. Daidalos lensi Ikarian saarelle ja kun Ikaroksen ruumis ajautui rannalle, hän hautasi poikansa.
 
Paetessaan Minosta Daidalos sai turvapaikan [[Sisilia]]sta kuningas [[Kokalos|Kokaloksen]] hovista. Minos jatkoi yhä Daidaloksen etsintää mukanaan kierresimpukan kuori luvaten suuren palkkion sille, joka pystyy vetämään langan simpukan läpi. Sisiliassa Kokalos otti tehtävän vastaan ja antoi simpukan Daidalokselle, joka kiinnitti langan muurahaiseen ja antoi sen kulkea simpukan läpi. Kun Minos sai kuulla tehtävän ratkaistuksi, hän ymmärsi Daidaloksen olevan ratkaisun takana ja vaati Kokalosta luovuttamaan tämän itselleen. Kokalos suostui tähän, mutta antoi surmata Minoksen kiehuvalla vedellä tämän ollessa kylvyssä ennen luovutusta.<ref name="ApE114">Apollodoros: ''Bibliotheke'' ('Kirjasto') Epitomi.1.14–15 ([http://www.theoi.com/Text/ApollodorusE.html#1 engl. käännös]).</ref><ref name="Diod4791">[[Diodoros Sisilialainen]]: ''Historian kirjasto'' iv.79.1–2 ([http://www.theoi.com/Text/DiodorusSiculus4D.html#31 engl. käännös]).</ref><ref name="Hyg44">[[Gaius Iulius Hyginus|Hyginus]]: ''Fabulae'' xliv ([http://www.theoi.com/Text/HyginusFabulae1.html#44 engl. käännös]).</ref>
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko