Ero sivun ”Swing” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 817 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
palautus toimivaan versioon
((+roskaa))
(palautus toimivaan versioon)
{{Tämä artikkeli|käsittelee tanssimusiikkia. [[Java]]n kevyestä graafisen käyttöliittymän luontiin tarkoitetusta kirjastosta, katso [[Swing (Java)]].}}
{{roskaa}}
 
'''Swing''' on tanssimusiikkia, jonka juuret ovat [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]]. Swing-musiikin kultakausi ajoittui 30-luvun lopulle ja sota-aikaan. Isojen orkestereiden aika päättyi laulusolistien noustessa suosioon [[Frank Sinatra]]n, [[Dick Haymes]]in ja [[Perry Como]]n myötä.
Merkittävimpiä 30- ja 40-luvun swing-orkestereita (orkesterinjohtajia) olivat mm. [[Glenn Miller]], [[Count Basie]], [[Duke Ellington]], [[Benny Goodman]], [[Artie Shaw]], [[Harry James]], [[Tex Beneke]], [[Jimmie Lunceford]], [[Les Brown]], [[Bob Crosby]], [[Red Norvo]], [[Gene Krupa]], [[Charlie Barnet]] ja [[Cab Calloway]].
 
Suomessa swingin kulta-ajan perinteitä on kunniakkaasti vaalinut [[Lahti Big Band]]. Orkesteri ei tyydy muiden nykyajan big bandien tyyliin esittämään kouluorkesterisovituksia vaan heillä on käytössään alkuperäisiä sovituksia 1930- ja 1940-luvuilta. Lisäksi soittotyyliin on panostettu. Aikakaudelle tyypillinen fraseeraus poikkeaa melkoisesti nykyajan big band-fraseerauksesta.
Vuonna [[2005]] perustettiin Suomeen uusi swing-musiikkiin erikoistunut ammattimuusikoista big bandi nimeltään
'''The Great Helsinki Swing Big Band'''[[linkki]].Orkesterin ohjelmisto koostuu nimenomaan edellämainittujen artistien musiikkiin.
 
Swing-musiikin tahdissa tanssitaan [[Lindy hop]]pia.
 
== Aiheesta muualla ==
 
http://www.vahvajoe.com
 
* [http://www.lahtibigband.com Lahti Big Band]
 
[[Luokka:Populaarimusiikki]]
 
[[de:Swing (Musik)]]
[[en:Swing (genre)]]
[[es:Swing]]
[[fa:سوینگ (سبک جاز)]]
[[fr:Swing (musique)]]
[[gl:Swing(Estilo musical)]]
[[it:Swing]]
[[nl:Swing (stijlperiode)]]
[[pl:Swing]]
[[ja:スウィング・ジャズ]]
41 147

muokkausta

Navigointivalikko