Ero sivun ”Kiljusen herrasväki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Harria (keskustelu | muokkaukset)
→‎Elokuvat: lisätty uusin elokuvahanke
Rivi 2: Rivi 2:


== Kirjat ==
== Kirjat ==
* '''Kiljusen herrasväki''', 1914: Jalmari Finnen ensimmäinen kertomus Kiljusen perheestä oli Kiljusen herrasväen kaupungin matka, joka ilmestyi Pääskynen-lehdessä vuonna 1909. Se sai lukijoiden suosion ja Finne kirjoitti lisää tarinoita. Näistä kahdeksan julkaistiin ensimmäisenä sarjan kirjana.<ref>{{Verkkoviite|osoite = http://www.lastenkirjainstituutti.fi/wp-content/uploads/2010/04/Finne-luettelo-2012.pdf|nimeke = Jalmari Finnen lasten- ja nuortenkirjoja |julkaisu = |julkaisija = Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti/
''Kiljusen herrasväki'', 1914
Lastenkirjainstituutti|viitattu = 9.10.2014|tekijä = Katri Syrjälä (koonnut) |ajankohta = 2008, uudistettu 2012 }}</ref> Kirja sisältää tarinat ''Kiljusen herrasväen Helsingin-matka'', ''Kiljusen herrasväen kalastusmatka'', ''Saunamatka'', ''Mökön ja Lurun syntymäpäivä'', ''Aarteen kaivaminen'', ''Kun Kiljuset olivat hirviä pyytämässä'', ''Kiljusen herrasväen toinen Helsingin-matka'', ''Kiljusen herrasväen markkinamatka''.


* '''Kiljusen herrasväen uudet seikkailut''', 1916: Sisältää tarinat Kun Kiljusista piti tehtämän elokuvia, Kiljusen poikain posetiivi ja marakatti, Kun Kiljuset leipoivat, Kun Kiljuset olivat ravustamassa, Kiljusen herrasväen kukko, Kiljusen pojat koulussa, Kiljusen poikien jouluaatto.
Jalmari Finnen ensimmäinen kertomus Kiljusen perheestä oli Kiljusen herrasväen kaupungin matka, joka ilmestyi Pääskynen-lehdessä vuonna 1909. Se sai lukijoiden suosion ja Finne kirjoitti lisää tarinoita. Näistä kahdeksan julkaistiin ensimmäisenä sarjan kirjana.<ref>{{Verkkoviite|osoite = http://www.lastenkirjainstituutti.fi/wp-content/uploads/2010/04/Finne-luettelo-2012.pdf|nimeke = Jalmari Finnen lasten- ja nuortenkirjoja |julkaisu = |julkaisija = Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti/
Lastenkirjainstituutti|viitattu = 9.10.2014|tekijä = Katri Syrjälä (koonnut) |ajankohta = 2008, uudistettu 2012 }}</ref>


* '''Kiljusen herrasväki satumaassa''', 1916: Yhtenäinen kokonaisuus, jonka lukuja ovat Ukkeli vie Hannan ja Kiljusen herrasväen satumaahaan, Sadun marjamaassa, Sadun lorumaassa, Sadun kasvistomaassa, Sadun lentomaassa, Sadun hiljaisuuden maassa, Jälleen kotona.
Sisältää tarinat Kiljusen herrasväen Helsingin-matka, Kiljusen herrasväen kalastusmatka, Saunamatka, Mökön ja Lurun syntymäpäivä, Aarteen kaivaminen, Kun Kiljuset olivat hirviä pyytämässä, Kiljusen herrasväen toinen Helsingin-matka, Kiljusen herrasväen markkinamatka.


* '''Kiljusen Plättä''', 1917: Kirjassa perheeseen liittyy kuopustytär Plättä.
''Kiljusen herrasväen uudet seikkailut'', 1916


* '''Kiljusen herrasväki partiolaisina''', 1918: Sisältää seitsemän tarinaa.
Sisältää tarinat Kun Kiljusista piti tehtämän elokuvia, Kiljusen poikain posetiivi ja marakatti, Kun Kiljuset leipoivat, Kun Kiljuset olivat ravustamassa, Kiljusen herrasväen kukko, Kiljusen pojat koulussa, Kiljusen poikien jouluaatto.


* '''Luru Kiljunen ja hänen Hömppänsä''', 1919: Kirjassa Luru menee naimisiin ja saa tyttären.
''Kiljusen herrasväki satumaassa'', 1916


* '''Kiljusten vallankumous''', 1921: Kiljusen herrasväen vallankumous päättyy muuttoon Amerikkaan.
Yhtenäinen kokonaisuus, jonka lukuja ovat Ukkeli vie Hannan ja Kiljusen herrasväen satumaahaan, Sadun marjamaassa, Sadun lorumaassa, Sadun kasvistomaassa, Sadun lentomaassa, Sadun hiljaisuuden maassa, Jälleen kotona.


* '''Kiljuset palaavat''', 1925: Kiljusen herrasväki palaa Amerikasta.
''Kiljusen Plättä'', 1917

Kirjassa perheeseen liittyy kuopustytär Plättä.

''Kiljusen herrasväki partiolaisina'', 1918

Sisältää seitsemän tarinaa.

''Luru Kiljunen ja hänen Hömppänsä'', 1919

Kirjassa Luru menee naimisiin ja saa tyttären.

''Kiljusten vallankumous'', 1921

Kiljusen herrasväen vallankumous päättyy muuttoon Amerikkaan.

''Kiljuset palaavat'', 1925

Kiljusen herrasväki palaa Amerikasta.


== Näytelmät ==
== Näytelmät ==

Versio 28. lokakuuta 2019 kello 12.46

Kiljusen herrasväki -kirjat ovat Jalmari Finnen vuosina 1914–1925 kirjoittamia lastenkirjoja. Kirjat kertovat Mikael, Lennart ja Olga Kiljanderin (Mökö, Luru ja Plättä Kiljunen) sekä näiden isän, äidin ja Pulla-koiran kommelluksista.[1]

Kirjat

  • Kiljusen herrasväki, 1914: Jalmari Finnen ensimmäinen kertomus Kiljusen perheestä oli Kiljusen herrasväen kaupungin matka, joka ilmestyi Pääskynen-lehdessä vuonna 1909. Se sai lukijoiden suosion ja Finne kirjoitti lisää tarinoita. Näistä kahdeksan julkaistiin ensimmäisenä sarjan kirjana.[2] Kirja sisältää tarinat Kiljusen herrasväen Helsingin-matka, Kiljusen herrasväen kalastusmatka, Saunamatka, Mökön ja Lurun syntymäpäivä, Aarteen kaivaminen, Kun Kiljuset olivat hirviä pyytämässä, Kiljusen herrasväen toinen Helsingin-matka, Kiljusen herrasväen markkinamatka.
  • Kiljusen herrasväen uudet seikkailut, 1916: Sisältää tarinat Kun Kiljusista piti tehtämän elokuvia, Kiljusen poikain posetiivi ja marakatti, Kun Kiljuset leipoivat, Kun Kiljuset olivat ravustamassa, Kiljusen herrasväen kukko, Kiljusen pojat koulussa, Kiljusen poikien jouluaatto.
  • Kiljusen herrasväki satumaassa, 1916: Yhtenäinen kokonaisuus, jonka lukuja ovat Ukkeli vie Hannan ja Kiljusen herrasväen satumaahaan, Sadun marjamaassa, Sadun lorumaassa, Sadun kasvistomaassa, Sadun lentomaassa, Sadun hiljaisuuden maassa, Jälleen kotona.
  • Kiljusen Plättä, 1917: Kirjassa perheeseen liittyy kuopustytär Plättä.
  • Kiljusen herrasväki partiolaisina, 1918: Sisältää seitsemän tarinaa.
  • Luru Kiljunen ja hänen Hömppänsä, 1919: Kirjassa Luru menee naimisiin ja saa tyttären.
  • Kiljusten vallankumous, 1921: Kiljusen herrasväen vallankumous päättyy muuttoon Amerikkaan.
  • Kiljuset palaavat, 1925: Kiljusen herrasväki palaa Amerikasta.

Näytelmät

  • Jalmari Finne: Kiljuset : kolminäytöksinen lasten huvinäytelmä. Otava, 1923
  • Ritva Holmberg: Kiljusen herrasväki (Ilmestynyt kirjassa Tehdään teatteria : yhdeksän näytelmää ja kabareelauluja (Tammi, 1967))
  • Juha Ruusuvuori: Kiljusen herrasväki : lastenmusikaali (1994)
  • Sirpa Koivu: Kiljusen herrasväki kirjastossa : juhlanäytelmä (2005)

Elokuvat

Lokakuussa 2019 kertoivat tuotantoyhtiöt Hihhihhii ja Intervisio tekevänsä Kiljusen herrasväestä elokuvan, joka kuvataan vuonna 2020 ja jonka ensi-ilta on kaavailtu vuodeksi 2021.[3]

Lähteet

  1. Kirjatti esittelee klassikoita. Jalmari Finne: Kiljusen herrasväki
  2. Katri Syrjälä (koonnut): Jalmari Finnen lasten- ja nuortenkirjoja 2008, uudistettu 2012. Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti/ Lastenkirjainstituutti. Viitattu 9.10.2014.
  3. Muistatko vielä Kiljusen herrasväen? Janne Kataja kajoaa kulttuuriperintöön - työstää kirjasarjasta uutta elokuvaa www.iltalehti.fi. Viitattu 24.10.2019.

Aiheesta muualla

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.