Ero sivun ”Torvijäkälät” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Sahelo (keskustelu | muokkaukset)
Lisäsin kappaleen, jossa selvitetään mitä tarkoitetaan poronjäkälillä, joita on aiemmin käsitelty omana sukunaan tai alasukuna.
Rivi 15: Rivi 15:
| commons = Cladonia
| commons = Cladonia
}}
}}
'''Torvijäkälät''' (''Cladonia'') on [[jäkälä]]suku, johon kuuluvat myös poronjäkälät. Suomessa kasvaa noin 60 eri Cladonia-lajia. Monia niistä on käytetty villan värjäykseen. Lisäksi poronjäkälä on [[poro]]n ja [[peura]]n pääasiallista ravintoa luonnossa.
'''Torvijäkälät''' (''Cladonia'') on [[jäkälä]]suku, johon kuuluvat myös poronjäkälät. Suomessa kasvaa noin 60 eri Cladonia-lajia. Monia niistä on käytetty villan värjäykseen. Lisäksi poronjäkälät ovat [[poro]]n ja [[peura]]n pääasiallista ravintoa luonnossa.

=== Poronjäkälät ===
Poronjäkälät (Cladonia subg. Cladina) on nykyään [[Kladistiikka#Peruskäsitteitä|polyfyleettiseksi]] katsottu torvijäkälien ryhmä<ref>[http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59575/0078/0499.htm Ahti, T. & DePriest, P.T. 2001: New combinations of Cladina epithets in Cladonia. Mycotaxon 78: 499-502.]</ref>. Ryhmää on perinteisesti käytetty mm. suomalaisessa ekologisessa tutkimuksessa, varsinkin 1900-luvulla. Metsätyyppiluokittelussa ja poron ravintoon viitattaessa on termillä 'poronjäkälät' tarkoitettu seuraavia lajeja: [[palleroporonjäkälä]] (''Cladonia stellaris''), [[valkoporonjäkälä]] (''Cladonia arbuscula'') ja [[harmaaporonjäkälä]] (''Cladonia rangiferina''). Samanlaisilla kasvupaikoilla esiintyvät lisäksi kahta jälkimmäistä lajia suuresti muistuttavat [[mietoporonjäkälä]] (''Cladonia mitis'') ja [[sysiporonjäkälä]] (''Cladonia stygia''). Maastossa näiden kahden lajin tunnistaminen on ollut vaikeaa ja ne ovat siksi jääneet tavallisesti huomiotta. Mainittujen viiden lajin lisäksi Lounais-Suomen ulkosaaristossa, varsinkin luodoilla, tavataan kahta lajia: [[lännenporonjäkälä]] (''Cladonia portentosa'') ja [[hentoporonjäkälä]] (''Cladonia ciliata'').



== Torvijäkälälajeja ==
== Torvijäkälälajeja ==

Versio 16. kesäkuuta 2019 kello 08.49

Torvijäkälät
Cladonia portentosa
Cladonia portentosa
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Luokka: Lecanoromycetes
Alaluokka: Lecanoromycetidae
Lahko: Maljajäkälät Lecanorales
Heimo: Torvijäkälät Cladoniaceae
Suku: Torvijäkälät Cladonia
P. Browne[1]
Katso myös

  Torvijäkälät Wikispeciesissä
  Torvijäkälät Commonsissa

Torvijäkälät (Cladonia) on jäkäläsuku, johon kuuluvat myös poronjäkälät. Suomessa kasvaa noin 60 eri Cladonia-lajia. Monia niistä on käytetty villan värjäykseen. Lisäksi poronjäkälät ovat poron ja peuran pääasiallista ravintoa luonnossa.

Poronjäkälät

Poronjäkälät (Cladonia subg. Cladina) on nykyään polyfyleettiseksi katsottu torvijäkälien ryhmä[2]. Ryhmää on perinteisesti käytetty mm. suomalaisessa ekologisessa tutkimuksessa, varsinkin 1900-luvulla. Metsätyyppiluokittelussa ja poron ravintoon viitattaessa on termillä 'poronjäkälät' tarkoitettu seuraavia lajeja: palleroporonjäkälä (Cladonia stellaris), valkoporonjäkälä (Cladonia arbuscula) ja harmaaporonjäkälä (Cladonia rangiferina). Samanlaisilla kasvupaikoilla esiintyvät lisäksi kahta jälkimmäistä lajia suuresti muistuttavat mietoporonjäkälä (Cladonia mitis) ja sysiporonjäkälä (Cladonia stygia). Maastossa näiden kahden lajin tunnistaminen on ollut vaikeaa ja ne ovat siksi jääneet tavallisesti huomiotta. Mainittujen viiden lajin lisäksi Lounais-Suomen ulkosaaristossa, varsinkin luodoilla, tavataan kahta lajia: lännenporonjäkälä (Cladonia portentosa) ja hentoporonjäkälä (Cladonia ciliata).


Torvijäkälälajeja

Joitakin Suomessa kasvavia lajeja[3][4]

Lähteet

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 15.8.2008
  2. Ahti, T. & DePriest, P.T. 2001: New combinations of Cladina epithets in Cladonia. Mycotaxon 78: 499-502.
  3. Jäkälien lajilista Helsingin yliopisto
  4. Stenroos, Soili., Ahti, Teuvo, 1934-: Suomen jäkäläopas. Helsinki: Kasvimuseo, Luonnontieteellinen keskusmuseo, 2011. 767578333. ISBN 9789521068041. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.