Ero sivun ”Logaritminen asteikko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 2001:14BB:50:5C7E:3456:723D:3FB4:ECF2 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jmk tekemään versioon.
wl fix
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Logaritminen asteikko''' tarkoittaa [[mitta-asteikko]]a, jolla mitataan [[suure]]en määrän [[logaritmi]]a itse suureen sijasta. Logaritminen asteikko on hyödyllinen kun mitattavana on erittäin suuria määriä tai kun ollaan kiinnostuneita [[suhteellinen|suhteellisesta]] muutoksesta [[absoluuttinen|absoluuttisen]] sijaan. Logaritmisella asteikolla yksi askelväli nimittäin tarkoittaa mitattavan suureen moninkertaistumista, ennemmin kuin vähittäistä, [[inkrementaalinen|inkrementaalista]] lisääntymistä, kuten tavallisemmalla [[lineaarinen asteikko|lineaarisella asteikolla]]. Askelvälin suuruus riippuu logaritmin kannasta. Esimerkiksi 2-kantaisella logaritmisella asteikolla jokainen askelväli vastaa mitattavan suureen kaksinkertaistumista. Jotkin suureet on tapana mitata melkein poikkeuksetta logaritmisella asteikolla, esimerkiksi [[äänenpaine]], [[vahvistus]], [[Richterin asteikko|maanjäristysten voimakkuus]] sekä tähtien [[magnitudi]]. Myös kemiassa käytetty [[pH]]-asteikko on logaritminen asteikko.
'''Logaritminen asteikko''' tarkoittaa [[mitta-asteikko]]a, jolla mitataan [[suure]]en määrän [[logaritmi]]a itse suureen sijasta. Logaritminen asteikko on hyödyllinen kun mitattavana on erittäin suuria määriä tai kun ollaan kiinnostuneita [[suhteellinen|suhteellisesta]] muutoksesta [[absoluuttinen|absoluuttisen]] sijaan. Logaritmisella asteikolla yksi askelväli nimittäin tarkoittaa mitattavan suureen moninkertaistumista, ennemmin kuin vähittäistä, [[inkrementaalinen|inkrementaalista]] lisääntymistä, kuten tavallisemmalla [[lineaarinen asteikko|lineaarisella asteikolla]]. Askelvälin suuruus riippuu logaritmin kannasta. Esimerkiksi 2-kantaisella logaritmisella asteikolla jokainen askelväli vastaa mitattavan suureen kaksinkertaistumista. Jotkin suureet on tapana mitata melkein poikkeuksetta logaritmisella asteikolla, esimerkiksi [[äänenpaine]], [[vahvistus]], [[Richterin asteikko|maanjäristysten voimakkuus]] sekä tähtien [[magnitudi (tähtitiede)|magnitudi]]. Myös kemiassa käytetty [[pH]]-asteikko on logaritminen asteikko.


{{Tynkä/Matematiikka}}
{{Tynkä/Matematiikka}}

Versio 23. huhtikuuta 2019 kello 18.14

Logaritminen asteikko tarkoittaa mitta-asteikkoa, jolla mitataan suureen määrän logaritmia itse suureen sijasta. Logaritminen asteikko on hyödyllinen kun mitattavana on erittäin suuria määriä tai kun ollaan kiinnostuneita suhteellisesta muutoksesta absoluuttisen sijaan. Logaritmisella asteikolla yksi askelväli nimittäin tarkoittaa mitattavan suureen moninkertaistumista, ennemmin kuin vähittäistä, inkrementaalista lisääntymistä, kuten tavallisemmalla lineaarisella asteikolla. Askelvälin suuruus riippuu logaritmin kannasta. Esimerkiksi 2-kantaisella logaritmisella asteikolla jokainen askelväli vastaa mitattavan suureen kaksinkertaistumista. Jotkin suureet on tapana mitata melkein poikkeuksetta logaritmisella asteikolla, esimerkiksi äänenpaine, vahvistus, maanjäristysten voimakkuus sekä tähtien magnitudi. Myös kemiassa käytetty pH-asteikko on logaritminen asteikko.

Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.