Ero sivun ”Oskar Sala” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Salan työtä ei elokuvien parissa voi sanoa vain säveltämiseksi, vaan parhaiten monia hänen elokuvien ääniraidoille tekemiään töitään voi kuvata ääniefekteiksi. Sala oli muuten mukana yli 2000 elokuvassa tekemässä Trautoniumilla ääniä!
Tpi22 (keskustelu | muokkaukset)
Lähteetön.
Rivi 1: Rivi 1:
{{Elokuvasäveltäjä
{{Lähteetön||kumpi=}}{{Elokuvasäveltäjä
| nimi = Oskar Sala
| nimi = Oskar Sala
| kuva =
| kuva =

Versio 14. maaliskuuta 2019 kello 01.54

Oskar Sala
Henkilötiedot
Syntynyt18. heinäkuuta 1910
Greiz, Saksa
Kuollut26. helmikuuta 2002 (91 vuotta)
Berliini, Saksa
Ammatti säveltäjä
Muusikko
Tyylilajit länsimainen taidemusiikkiView and modify data on Wikidata

Oskar Sala (18. heinäkuuta 1910 Greiz26. helmikuuta 2002 Berliini) oli saksalainen säveltäjä ja elektronisen musiikin pioneeri. Hänet tunnetaan parhaiten Trautonium-nimisen elektronisen soittimen edelleenkehittäjänä ja soittajana. Hän myös sävelsi musiikkia ko. soittimelle.

Sala opiskeli pianonsoittoa ja piti ensikonserttinsa 1927 Greizissa. Piano-opintojensa jälkeen hän lähti 1929 Berliiniin opiskellakseen sävellystä Paul Hindemithin johdolla. Tämä esitteli Salan Friedrich Trautweinille, joka työskenteli Saksan yleisradion testiasemalla uuden elektronisen soittimen parissa. Sala kiinnostui heti tästä soittimesta, jossa oli oudot koskettimet, ja tarjoutui Trautweinille assistentiksi.

He saivat kolme Trautoniumia valmiiksi ja pitivät 30. kesäkuuta 1930 Berliinissä konsertin, jossa Trautwein luennoi ja Sala esitteli ääninäytteitä uudella soittimella. Konsertissa kantaesitettiin myös Paul Hindemithin teos "7 Triostücke für 3 Trautonien" (7 triokappaletta kolmelle Trautoniumille). Esittäjinä olivat itse Hindemith, Sala ja Rudolf Schmidt.

Trautwein ja Sala kehittivät soitinta edelleen ja onnistuivat mm. jäjittelemään vokaaliäänenmuodostusta. Trautoniumista syntyi useita eri malleja: Volkstrautonium 1933, Rundfunktrautonium 1935, Konzerttrautonium 1938.

Mixtur-Trautonium, 1952

Sodan jälkeen Sala siirtyi itsenäiseksi muusikoksi ja sai vuonna 1952 valmiiksi Mixtur-Trautoniumin, joka on tunnetuin malli. Sala sävelsi tämän jälkeen runsaasti musiikkia tälle soittimelle ja perusti studion Berliiniin. Alfred Hitchcock tapasi Salan ja pyysi tätä luomaan soittimella lintujen ääniä elokuvaansa Linnut (1962). Sala keskittyi nyt konserttien sijaan elokuvamusiikin luomiseen ja ääniefektien tekemiseen Trautoniumilla ja sai tämän johdosta monia huomionosoituksia ja palkintoja.

Vasta vuonna 1988, 30 vuoden jälkeen, hän esiintyi julkisesti ja konsertoikin tämän jälkeen lähes kuolemaansa asti.

Oskar Sala kuoli 91-vuotiaana 26. helmikuuta 2002 Berliinissä.

Aiheesta muualla

  • Oskar Sala Internet Movie Databasessa. (englanniksi)