Ero sivun ”Luettelo showpainin termeistä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kh (luovutin puolivälissä artikkelia)
(kh)
(kh (luovutin puolivälissä artikkelia))
*'''Bump''' - Painijan iskeytyminen mattoon. Voidaan myös käyttää poikkeuksellisen rajuista liikkeistä, kuten heitosta selostuspöydän läpi. '''Sick Bump''' on sanan mukaisesti todella raju, jopa hengenvaarallinen, iskeytyminen. Esimerkki sick bumpista on [[Mick Foley]]n King of The Ring -tapahtumassa vastaanottama kuuden metrin pudotus häkin katolta pöydän läpi betonilattialle Hell in a Cell -ottelussa.
*'''Card''' - Painifirman kaikki painijat kuuluvat firman cardiin eli hierarkkiseen arvoasteikkoon. Card voidaan jakaa undercardiin (''jobberit'' ja vasta yritykseen palkatut painijat), midcardiin (keskitason painijat, keskiraskaan eli cruiseweight-sarjan painijat), upper-midcardiin (mahdolliset tulevat ykköshaastajat) ja main-eventiin (mestarit ja ykköshaastajat) sen perusteella, miten ''over'' painija on. Card voi tarkoittaa myös yksittäisen show’n otteluohjelmaa.
*'''Crimson mask''' - ''Bladingin'' lopputulos l.eli veriset kasvot, jotka muistuttavat karmiininpunaista naamiota. Kontekstissa englanninkielisen selostajan esimerkkikommentti: "''He's donning the crimson mask!''".
*'''Dark match''' - Televisioidun show’n ottelu, jota ei kuitenkaan näytetä televisiossa. Tavallisesti alkupään ottelu ''undercardien'' välillä show’n alkupäässä.
*'''DUD''' - Todella huono ottelu.'''
*'''Face''' ja '''Heel''' - Face (tai '''Babyface''') on painija, jonka tarkoitus on saada yleisön kannatus taakseen, olemalla ns.tavallaan hyvisottelun sankari. Heelit ovat show’n pahiksiaantagonisteja, jotka käyttävät paljon likaisia taktiikoita otteluissaan ja voittavat usein aseita tai huijausta käyttämällä. Ottelut käydään usein facen ja heelin välillä. Lähes kaikki painijat vaihtavat facesta heeliksi tai heelistä faceksi uransa aikana useita kertoja ja tästä vaihdosta puhuttaessa käytetään termiä '''Turn'''.
*'''Feud''' - Kahden tai useamman painijan/muun ohjelmissa esiintyvän henkilön välinen vihanpito. Päättyy usein väkivaltaiseen erikoismatsiin tai mestaruuden vaihtumiseen.
*'''Finisher''' - Painijan nimikkoliike. Lopetusliike (ns. finisher) on aina painijan tehokkain liike (tyrmäysliike), joka usein johtaa selätykseen. Finisher-liike voi olla myös sidonta, jostajonka vuoksi [[vastustaja]] joutuu luovuttamaan. Kuuluisia tyrmäysliikkeitä ovat muun muassa [[Hulk Hogan]]in Leg Drop (painija hyppää reisi edellä toisen kaulalle), [[Stone Cold Steve Austin|Stone Cold]] [[Stunner]] (painija ottaa seisovaa painijaa kaulasta kiinni ja hyppää maahan siten, että toisen kurkku osuu olkapäähän), [[Undertaker]]in Tombstone Piledriver (nostetaan vastustaja pää alaspäinrintaansaalaspäin rintaan vasten ja hypätään polvilleen, jolloin vastustajan pää tymähtää lattiaan) Suurikokoisten painijoiden käyttämä Chokeslam (painija kuristaa kaulasta ja heittää toisen selälleen maahan) ja [[Shawn Michaels]]in Sweet Chin Music (potku leukaan). Ja kuuluisia sidontaliikkeitä ovat muun muassa [[Ric Flair]]in Figure Four Leg-Lock (jalkojen sidonta kivuliaasti), josta samaa tyyppiä on [[Kurt Angle]]n Angle Lock ja [[Undertaker]]in Gogoplata (pakotetaan vastustaja luovuttamaan kuristamalla omia jalkoja vasten). Ennen finisheriä painija usein tekee yleisönyleisöä innostavia eleitä.
*'''Gas''' - Lääkeaineet (esimerkiksi kipua lievittävät etc.).
*'''Gimmick''' - Painijan roolihahmo. Steve Austinin gimmick on rääväsuinen kaljaveikko ja edesmenneen [[Eddie Guerrero]]n huijaava meksikolainen.
*'''Gorilla position''' - Lavalle menevän rampin ja backstage-alueen erottavan verhon takana oleva tila, jossa painijat odottavat kehään menoa. Nimetty legendaarisen painijan [[Gorilla Monsoon]]in mukaan.
*'''Heat''' - Painijan saama negatiivinen palaute yleisöltä. Heelit pyrkivät saamaan heattia esimerkiksi haukkumalla yleisön kotikaupunkia, tätä kutsutaan halvaksi heatiksi (cheap heat). Facelle heatin saaminen on katastrofaalista ja johtaa usein hahmon muuttumiseen heeliksi. Termillä joissainJoissain tapauksissa termillä kuvataan myös positiivista reaktiota yleisöltä. Myös RAW:n vastine SmackDown!:in Velocitylle.
*'''House show''' - Show, jota ei televisioida ja jossa mestaruusvyöt eivät tavallisesti vaihda omistajaa, mutta jossa ''storyline'' saattaa edetä.
*'''Jobber''' - Painija, joka häviää matsinsa yrityksen isoille tähdille näiden overiudenylivoimaisuuden kasvattamiseksi.
*'''Juice''' - Termi verestä.'''
*to '''JuiceTo juice hardway''' - Kun painijan verenvuoto on tahatonta, esimerkiksi murtuneen nenän takia.
*'''Kayfabe''' - Termi, joka tarkoittaa painin "satumaailmaa", jonka sisällä kaikki painitapahtumat ovat "totta". Kayfaben rikkomista pidettiin etenkin entisaikana suurena rikkeenä, mutta nykyään sitä ei nähdä niin pahana, ja kayfabeasitä sivutaankin nykyään myös ennaltasuunnitellusti.
*'''Lucha''' tai '''Luchadore''' - Meksikolainen tyyli, jossa olennaista ovat korkealentoiset painiliikkeet ja meksikolaiset painijanaamiot. Myös ko. tyylin painija. Tästä hyvänä esimerkkinä [[Rey Mysterio]].
*'''Main eventer''' - Vapaapainiyrityksen iso tähti. Main eventereitä ovat useimmiten yrityksen isoimman mestaruuden kantaja ja häneltä mestaruutta havittelevat.
*'''Mark''' ja '''Smark''' (l.eli ''smart mark'') - Mark on fani, joka uskoo vapaapainin olevan totta. Smark on fani, joka tuntee useimmat vapaapainin salaisuudet ja toimintatavat.
*'''MOTY''' - Match of the year, vuoden paras ottelu.'''
*'''MOTYC''' - Match of the year contender, yleensä ottelu joka on vähintään 4 tähden arvoinen, ottelu joka kilpailee vuoden parhaan ottelun tittelistä.'''
1 010

muokkausta

Navigointivalikko