Ero sivun ”West Coast -jazz” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
30 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''West Coast -jazz''' eli '''länsirannikon jazz''' on [[jazz]]in tyylisuunta, joka kehittyi [[Los Angeles]]in alueella [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] samoihin aikoihin, kun [[hard bop]] -suuntaus kehittyi [[New York]]issa [[1950-luku|1950-]] ja [[1960-luku|60-luvuilla]]. West Coast -tyyliä pidetään yleisesti [[cool jazzin]] suuntauksena.
 
Hard bopiin verrattuna maltillisemmalle ja vähemmän rajulle West Coast -jazzille ominaista ovat mietityt sovitukset ja sävelletyn materiaalin suuri määrä. Vaikka tyyli kukoisti aikansa, ei se missään vaiheessa ollut ainoa tyylilaji, jota soitettiin Yhdysvaltain länsirannikolla, vaikka näin nimestä voisi päätellä.
 
[[Pacific Jazz Records]]- ja [[Contemporary]]-[[levy-yhtiö|levy-yhtiöt]] olivat parhaiten tunnettuja West Coast -jazzin levy-yhtiöitä, aivan kuten [[Blue Note]] oli suurin hard boppiabopia julkaissut levy-yhtiö. Joitakin West Coast -jazzin pioneereja olivat [[Shorty Rogers]], [[Gerry Mulligan]], [[Chet Baker]], [[Bud Shank]], [[Bob Cooper]], [[Jimmy Giuffre]], [[Shelly Manne]], [[Bill Holman]], [[Manny Albam]], [[André Previn]], [[Cal Tjader]] ja [[Dave Brubeck]] kumppaninaan [[Paul Desmond]].
 
Jotkut jazz-kriitikotjazzkriitikot, kuten ranskalainen [[Hugues Panassié]], väheksyivät West Coast -jazzia ja pitivät sitä epäaitona, koska suurin osa muusikoista oli valkoihoisia. Tyylilajilla oli kuitenkin myös omat [[afroamerikkalaiset]] edustajansa, kuten [[Curtis Counce]], [[Chico Hamilton]], [[Buddy Collette]] ja [[Hampton Hawes]]. Rotukysymyksestä huolimatta, monia West Coast -jazzia edustavia levytyksiä on uudelleenjulkaistu vuosikymmenten takaa.
 
==Lähteet==
40 901

muokkausta

Navigointivalikko