Ero sivun ”Military Cross” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
54 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
'''Military Cross''' on brittiläinen kunniamerkki. Sota-ansiosta ja taistelussa osoitetusta urhoollisuudesta myönnettävä Military Cross on arvostettu kunniamerkki, joka alun perin oli tarkoitettu täyttämään [[Viktorian risti]]n ja [[Distinguished Service Order]] -kunniamerkin väliin jäänyt tyhjiö. Se voitiin myöntää vain kapteeneille ja alemmille upseereille, mutta vuonna 1931 se ulotettiin koskemaan majureita, ja vuodesta 1993 lähtien sen saattoivat saada myös aliupseerit ja rivimiehet. Ristin saattoi ansaita moneen kertaan, jolloin kunniamerkin valkopurppuraiseen nauhaan asetettiin suorituksen merkiksi pieni hopeinen tanko.
 
Ensimmäisen maailmansodan aikana Military Cross myönnettiin noin 37 000 miehelle jonka kahteen kertaan ansaitsi noin 3000 miestä, kolmeen kertaan 170 miestä ja neljään kertaan neljä miestä. Alun perin Military Crossilla palkittiin myös ilmavoimien edustajat, koska ilmavoimilla ei tuolloin vielä ollut omaa kunniamerkkiä. Puute paikattiin [[Distinguished Flying Cross (Yhdistynyt kuningaskunta)|Distinguished Flying Cross]] -merkillä, joka oli ansioristin ilmavoimille räätälöity versio.
 
Toisessa maailmansodassa Military Crosseja myönnettiin 11 000 sotilaalle, ja näistä miehistä 500 ansaitsi sen kahteen kertaan. Military Crossin virallinen lyhenne on MC, ja sen saavuttanut henkilö on brittiläiseen tapaan oikeutettu käyttämään kyseistä lyhennetä nimensä perässä.
11 297

muokkausta

Navigointivalikko