Ero sivun ”Heb sed” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 111 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti poisti 16 Wikidatan sivulle d:q604644 siirrettyä kielilinkkiä)
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Tiedosto:PepiI-SedFestivalStatuetteWithHorusFalcon_BrooklynMuseum-25.png|pienoiskuva|oikea| '''Pepi I Meryre''']]
'''Heb sed''' oli muinaisessa [[Egypti]]ssä juhla, jota [[faarao]]t yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä faarao kävi läpi useita uskonnollisia [[riitti|riittejä]], joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.
 
'''Heb sed''' (myös nimellä '''Sed festivaali''') oli muinaisessa [[Egypti]]ssä juhla. Juhlan nimen arvioidaan liittyvän sakaalijumalaan nimeltä [[Wepwawet]] tai Sed.<ref>Shaw, jotaIan. Exploring Ancient Egypt. Oxford University Press. 2003. ISBN 0-19-511678-X. p. 53</ref> Juhlaa [[faarao]]t yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä faaraofarao kävi läpi useita uskonnollisia [[riitti|riittejä]], joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.
'Heb sed' -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faaraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksi viettääkseen heb-sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faaraoihin kuuluivat muiden muassa [[Ramses II]] ja [[Hatsepsut]].
 
'Heb sed' -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faaraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksi{{lähde|???}} viettääkseen heb-sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faaraoihin kuuluivat muiden muassa [[Ramses II]] ja [[Hatsepsut]].
 
Muinaisesta Egyptistä on löydetty satoja mainintoja Sed festivaalin vietosta.<ref> David O'Connor & Eric Cline, Amenhotep: Perspectives on his Reign, University of Michigan, 1998, p. 16.</ref> Juhlaa viettivät esim. varhaiset faraot Djoser ja Den sekä Pepi I, josta oikealla olevassa kuvassa hän on pukeutut Hed Sed juhlan viettoa varten.
 
Egyptiläinen tutkija [[Aymen Ibrahim]] on viimeaikaisissa tutkimukissaan tullut siihen tulokseen, että "ylimääräisten" (ennen 30. hallitusvuoden), ja ehkä joidenkin muidenkin, Heb Sed juhlien viettoon saattoi olla syynä täydellinen auringonpimennys.<ref>[https://www.eclipse-chasers.com/article/history/Akhet.shtml Akhet - The Horizon of Heaven or something else?]</ref>
 
{{Tynkä/Historia}}
==Lähteet==
{{Viitteet}}
[[Luokka:Muinaisen Egyptin uskonto]]
[[Luokka:Muinaisen Egyptin kulttuuri]]
816

muokkausta

Navigointivalikko