Ero sivun ”Glasshouse (romaani)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
p (fix)
| seuraava =
}}
'''''Glasshouse''''' on [[Charles Stross]]in vuonna 2006 ilmestynyt [[tieteiskirjallisuus|tieteisromaantieteisromaani]].
 
== Juoni ==
{{juonipaljastus}}
 
Glasshouse on [[teknologinen singulariteetti]] -kirja. Tulevaisuudessa ihmiset ja muut älylliset lajit elävät madonreikien avulla kytketyssä galaksissa. Henkilö, ja samalla hänen tietoisuutensa, voidaan ''A-portin'' (engl. ''A-gate'') avulla muuntaa digitaaliseksi ja lähettää madonreiän avulla hetkessä valovuosien päähän, jossa ruumis kootaan uudelleen. A-portteja voi käyttää tavaroiden valmistukseen ja esimerkiksi henkilön itsensä varmuuskopioimiseen. Keinotekoinen niukkuus on kadonnut lähes kokonaan teknologian myötä. A-portit ovat edullisia ja niitä on kaikkialla. Tällä teknologialla henkilö voi tehdä itsestään useita kopioita, joiden muistiosaset ja ymmärrys voidaan jälkikäteen integroida yhdeksi henkilöksi. Kuolemaa ei enää pidetä vakavana rikoksena, koska lähes kaikki tekevät itsestään varmuuskopioita. Henkilön ikä ei ole enää biologisesti rakennettu, koska henkilö voi A-portin avulla valmistaa uuden kehon ja siirtää siihen tietoisuutensa. Tässä todellisuudessa ei ole myöskään epätavallista, että henkilö kokeilee elää toisena lajina ja/tai toisena sukupuolena elämänsä aikana.
 
Kokeen aikana Robinia masentavat pimeiden aikojen epäilyttävät ja epärationaaliset yhteiskunnalliset normit sekä kokeen järjestäjien näennäinen välinpitämättömyys ja hämärät motiivit. Robin alkaa tutkia kokeen järjestäjien motiiveja, ja havaitsee, että heidät on kaikki saastutettu Curious Yellown kaltaisella madolla. Robinille alkaa herätä piilotettuja muistikuvia hänen menneisyydestään. Niissä paljastuu, että Robin lähetettiin tarkoituksella tähän kokeeseen muistinnollauksen kautta, jotta Robinin todellinen syy kokeeseen osallistumiseen ei paljastuisi. Robin lähetettiin tutkimaan koetta, koska paljastui mahdollisuus, että kokeen taustalla olevilla henkilöillä voisi olla kytköksiä ''kognitiivisiin diktatuureihin'' ja Curious Yellow -matoon. Robin tajuaa, että kokeen tarkoituksena on kehittää uusi vaarallisempi Curious Yellow, jolla luotaisiin uusia kognitiivisia diktatuureja galaksiin. Robin (Reeve) alkaa valmistella vastarintaa tuhotakseen kokeen sisältä päin.
 
{{juonipaljastus loppu}}
 
[[Luokka:Tieteisromaanit]]
143 787

muokkausta

Navigointivalikko