Ero sivun ”Roomalainen tervehdys” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
w
miten päätyi Italian fasisteille
Rivi 4: Rivi 4:
Roomalaisen tervehdyksen väitetään olleen [[Rooman valtakunta|antiikin roomalaisten]] sotilaallinen ja valtiollinen tevehdys, mutta tästä ei ole selkeitä todisteita.<ref name="TK">Tieteen kuvalehti Historia 13/2013, s.11</ref> Käsitys on saattanut syntyä 1700-luvulla<ref name="TK" /> [[Ranska]]ssa.
Roomalaisen tervehdyksen väitetään olleen [[Rooman valtakunta|antiikin roomalaisten]] sotilaallinen ja valtiollinen tevehdys, mutta tästä ei ole selkeitä todisteita.<ref name="TK">Tieteen kuvalehti Historia 13/2013, s.11</ref> Käsitys on saattanut syntyä 1700-luvulla<ref name="TK" /> [[Ranska]]ssa.


Renessanssin jälkeen tervehdyksen ovat ottaneet käyttöön monet tahot. [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] tervehdys tunnettiin [[Bellamyn tervehdys|Bellamyn tervehdyksenä]] keksijänsä [[Francis Bellamy]]n mukaan. Bellamyn tervehdyksellä vannottiin uskollisuutta [[Yhdysvaltain lippu|Yhdysvaltain lipulle]] muun muassa kouluissa. [[Italia (1922–1945)|Fasistinen Italia]] otti roomalaisen tervehdyksen käyttöön vuoden 1920 tienoilla. [[Natsi-Saksa]] seurasi perässä ja vuonna 1926 [[Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue|Kansallissosialistisen puolueen]] jäsenet alkoivat kättelyn sijaan tervehtiä toisiaan näin.<ref name="TK" /> Siitä lähtien se on tunnettu [[natsitervehdys|natsitervehdyksenä]]. Eräät muut tahot, mukaan luettuna Yhdysvaltain koulut, lopettivat tällöin tervehdyksen käytön.
Renessanssin jälkeen tervehdyksen ovat ottaneet käyttöön monet tahot. [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] tervehdys tunnettiin [[Bellamyn tervehdys|Bellamyn tervehdyksenä]] keksijänsä [[Francis Bellamy]]n mukaan. Bellamyn tervehdyksellä vannottiin uskollisuutta [[Yhdysvaltain lippu|Yhdysvaltain lipulle]] muun muassa kouluissa. [[Italia]]n [[Fasismi|fasistit]] ottivat roomalaisen tervehdyksen käyttöön vuoden 1920 tienoilla ja [[Italia (1922–1945)|fasistien vallan aikana]] se oli laajassa käytössä.<ref name="TK" /> Fasistit omaksuivat tervehdyksen käytön kirjailija [[Gabriele D’Annunzio]]lta, joka otti sen käyttöön vuonna 1919 johtaessaan italialaisten aktivistien tilapäisesti hallitsemaa [[Fiumen vapaavaltio|Fiumen kaupunkivaltiota]]. D’Annunzio itse poimi sen ilmeisesti vuonna 1914 valmistuneesta, antiikin Roomaan sijoittuvasta italialaisesta historiallisesta spektaakkelielokuvasta ''[[Cabiria]]'', jonka käsikirjoituksen laatimiseen hän itse oli osallistunut. [[Benito Mussolini]]n hallinto määräsi vuonna 1923 käyttämään roomalaista tervehdystä koulujen lipunnostoseremonioissa.<ref>Philip Gooden & Peter Lewis: ''The Word at War – World War Two in 100 phrases'', 78. Bloomsbury Publishing, Lontoo 2014.</ref>

[[Natsi-Saksa]] seurasi perässä ja vuonna 1926 [[Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue|Kansallissosialistisen puolueen]] jäsenet alkoivat kättelyn sijaan tervehtiä toisiaan näin.<ref name="TK" /> Siitä lähtien se on tunnettu ”[[natsitervehdys|natsitervehdyksenä]]”. Eräät muut tahot, mukaan luettuna Yhdysvaltain koulut, lopettivat tällöin tervehdyksen käytön.


[[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] jälkeen roomalainen tervehdys on ollut käytössä muun muassa [[Chile]]n puolustusvoimissa ja [[Hizbollah]]-taistelijoiden valatilaisuudessa.
[[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] jälkeen roomalainen tervehdys on ollut käytössä muun muassa [[Chile]]n puolustusvoimissa ja [[Hizbollah]]-taistelijoiden valatilaisuudessa.

Versio 11. maaliskuuta 2017 kello 22.55

Horatiusten vala, Jacques-Louis David vuodelta 1784.

Roomalainen tervehdys on tervehtimiseen tai kunnioituksen osoittamiseen käytetty ele, jossa oikea käsi nostetaan vilkutus-asentoon ilman vilkutukseen kuuluvaa toistuvaa sivuttaisliikettä.

Roomalaisen tervehdyksen väitetään olleen antiikin roomalaisten sotilaallinen ja valtiollinen tevehdys, mutta tästä ei ole selkeitä todisteita.[1] Käsitys on saattanut syntyä 1700-luvulla[1] Ranskassa.

Renessanssin jälkeen tervehdyksen ovat ottaneet käyttöön monet tahot. Yhdysvalloissa tervehdys tunnettiin Bellamyn tervehdyksenä keksijänsä Francis Bellamyn mukaan. Bellamyn tervehdyksellä vannottiin uskollisuutta Yhdysvaltain lipulle muun muassa kouluissa. Italian fasistit ottivat roomalaisen tervehdyksen käyttöön vuoden 1920 tienoilla ja fasistien vallan aikana se oli laajassa käytössä.[1] Fasistit omaksuivat tervehdyksen käytön kirjailija Gabriele D’Annunziolta, joka otti sen käyttöön vuonna 1919 johtaessaan italialaisten aktivistien tilapäisesti hallitsemaa Fiumen kaupunkivaltiota. D’Annunzio itse poimi sen ilmeisesti vuonna 1914 valmistuneesta, antiikin Roomaan sijoittuvasta italialaisesta historiallisesta spektaakkelielokuvasta Cabiria, jonka käsikirjoituksen laatimiseen hän itse oli osallistunut. Benito Mussolinin hallinto määräsi vuonna 1923 käyttämään roomalaista tervehdystä koulujen lipunnostoseremonioissa.[2]

Natsi-Saksa seurasi perässä ja vuonna 1926 Kansallissosialistisen puolueen jäsenet alkoivat kättelyn sijaan tervehtiä toisiaan näin.[1] Siitä lähtien se on tunnettu ”natsitervehdyksenä”. Eräät muut tahot, mukaan luettuna Yhdysvaltain koulut, lopettivat tällöin tervehdyksen käytön.

Toisen maailmansodan jälkeen roomalainen tervehdys on ollut käytössä muun muassa Chilen puolustusvoimissa ja Hizbollah-taistelijoiden valatilaisuudessa.

Lähteet

  1. a b c d Tieteen kuvalehti Historia 13/2013, s.11
  2. Philip Gooden & Peter Lewis: The Word at War – World War Two in 100 phrases, 78. Bloomsbury Publishing, Lontoo 2014.