Ero sivun ”Purjelentokone” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
32 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
→‎Valmistus: Lisätty sisältöä
(kuva: laskeutuva Horsa, hinaus pommikoneilla)
(→‎Valmistus: Lisätty sisältöä)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Purjekoneet tehdään nykyään pääasiassa lasi- ja [[hiilikuitu|hiilikuidulla]] vahvistetusta lujitemuovista. Myös joitakin [[alumiini]]rakenteisia koneita on edelleen tuotannossa.
 
[[Saksa]] on purjekonevalmistuksen johtava maa, ainoastaan Puolassa, [[Liettua]]ssa ja [[Slovakia]]ssa on Saksan lisäksi mainittavaa purjekonevalmistusta. Saksalaisia tehtaita ovat: Alexander Schleicher GmbH & Co, DG Flugzeugbau GmbH (omistaa myös yhtiön Rolladen-Schneider Flugzeugbau GmbH) ja Schempp-Hirth GmbH. Myös Suomessa on valmistettu muutamia purjekonetyyppejä. Yksi ensimmäisistä lasikuiturakenteisia oli [[KK-1e Utu]]. Maineikkaimpia suomalaisia purjelentokoneita ovat [[Polyteknikkojen ilmailukerho|Polyteknikkojen Ilmailukerhon]] (PIK) suunnittelemat konetyypit: [[PIK-3c]] ”Kajava”, [[PIK-16]] ”Vasama”, ja [[PIK-20]] ”Tiu”. Viimeksi mainittu voitti [[Räyskälän lentopaikka|Räyskälä]]n MM-kisoissa 1976 luokkansa ja sitä valmistettiin kaiken kaikkiaan yli 400 eri malleina (A-, B-, D- ja E-mallit).
 
Suomessa suurimman osan purjekoneista omistavat ilmailukerhot, joilta kerhon jäsenet vuokraavat koneensa. Myös koneiden huollot tehdään pääosin kerhojen jäsenistön voimin.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko