Ero sivun ”Kihokit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Aiheesta muualla ym
Rivi 17: Rivi 17:
| commonscat = Drosera
| commonscat = Drosera
}}
}}
'''Kihokit''' (''Drosera'') on [[lihansyöjäkasvi]]suku, joka on levinnyt laajimmille maailmassa joten niillä on täten hyvinkin erilaisia kasvuolosuhteita. Kihokit saalistavat lehdissä olevien karvojen päässä olevien limapisaroiden avulla. Hyönteinen lentää lehdelle ja kuvittelee todennäköisesti saavansa mettä tai kastetta, mutta jääkin siihen jumiin. Aluksi lima tukkii hyönteisen hengitystiet ja saalis kuolee. Tämän jälkeen karvat alkavat kääntyä pikkuhiljaa saalista kohti jotta mahdollisimman moni karva pääsisi kosketukseen saaliin kanssa. Loppujen lopuksi koko lehti saattaa olla kietoutuneena saaliinsa ympärille. Lopuksi saaliista on jäljellä vain sulamattomat osat, esimerkiksi raajat ja kuoret.
'''Kihokit''' (''Drosera'') on [[lihansyöjäkasvi]]suku, joka on levinnyt laajimmille maailmassa, joten niillä on täten hyvinkin erilaisia kasvuolosuhteita. Kihokit saalistavat [[lehti (kasvitiede)|lehdissä]] olevien karvojen päässä olevien limapisaroiden avulla. [[Hyönteiset|Hyönteinen]] lentää lehdelle ja kuvittelee todennäköisesti saavansa [[mesi|mettä]] tai kastetta, mutta jääkin siihen jumiin. Aluksi lima tukkii hyönteisen hengitystiet ja saalis kuolee. Tämän jälkeen karvat alkavat kääntyä pikkuhiljaa saalista kohti, jotta mahdollisimman moni karva pääsisi kosketukseen saaliin kanssa. Loppujen lopuksi koko lehti saattaa olla kietoutuneena saaliinsa ympärille. Lopuksi saaliista on jäljellä vain sulamattomat osat, esimerkiksi raajat ja kuoret.


Kihokkien elinympäristö on [[suo]]- ja [[räme]]alueilla. Useimmiten ne erottaa [[rahkasammalet|rahkasammaleen]] päällä näkyvästä punertavasta ruusukkeesta. Kihokit kasvavat aivan veden rajassa, ja joskus niitä löytyy jopa lähes kokonaan veden alta.
Kihokkien elinympäristö on [[suo]]- ja [[räme]]alueilla. Useimmiten ne erottaa [[rahkasammalet|rahkasammaleen]] päällä näkyvästä punertavasta ruusukkeesta. Kihokit kasvavat aivan veden rajassa, ja joskus niitä löytyy jopa lähes kokonaan veden alta.


Kihokkeja kasvatetaan myös lääkkeiden raaka-aineiksi, useimmiten yskänlääkkeisiin ja muihin hengitykseen vaikuttaviin tekijöihin. Myös lihansyöjäkasviharrastajat kasvattavat monia kihokkilajeja. Tunnetuimpia lajeja harrastajien keskuudessa ovat esimerkiksi ''[[Drosera capensis|D. capensis]]'' sekä ''[[Drosera aliciae|D. aliciae]]''.<ref>[http://www.pitcherplant.com/drosera.html Drosera - Sundews] Pitcher plants{{en}}</ref>
Kihokkeja kasvatetaan myös lääkkeiden raaka-aineiksi, useimmiten [[yskänlääkkeet|yskänlääkkeisiin]] ja muihin hengitykseen vaikuttaviin tekijöihin. Myös lihansyöjäkasviharrastajat kasvattavat monia kihokkilajeja. Tunnetuimpia lajeja harrastajien keskuudessa ovat esimerkiksi ''[[Drosera capensis]]'' sekä ''[[Drosera aliciae]]''.<ref>[http://www.pitcherplant.com/drosera.html Drosera - Sundews] Pitcher plants{{en}}</ref>


== Kihokkilajeja ==
== Kihokkilajeja ==
Rivi 40: Rivi 40:
== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}

== Aiheesta muualla ==
*[http://laji.fi/taxon/MX.38779?locale=fi Laji.fi: Kihokit (''Drosera'')]
*[http://www.yrttitarha.fi/kanta/kihokit/ Yrttitarha: Kihokit (''Drosera'')]
*[http://linnaeus.nrm.se/flora/di/drosera/drose/welcome.html Den virtuella floran: Drosera] {{sv}}
*[http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=DROSE United States Department of Agriculture (USDA): Drosera] {{en}}
*[http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=110951 Flora of China: Drosera] {{en}}


[[Luokka:Kihokkikasvit]]
[[Luokka:Kihokkikasvit]]

Versio 30. toukokuuta 2016 kello 21.56

Kihokit
Drosera cuneifolia
Drosera cuneifolia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Kihokkikasvit Droseraceae
Suku: Kihokit Drosera
L., 1753[1]
Katso myös

  Kihokit Wikispeciesissä
  Kihokit Commonsissa

Kihokit (Drosera) on lihansyöjäkasvisuku, joka on levinnyt laajimmille maailmassa, joten niillä on täten hyvinkin erilaisia kasvuolosuhteita. Kihokit saalistavat lehdissä olevien karvojen päässä olevien limapisaroiden avulla. Hyönteinen lentää lehdelle ja kuvittelee todennäköisesti saavansa mettä tai kastetta, mutta jääkin siihen jumiin. Aluksi lima tukkii hyönteisen hengitystiet ja saalis kuolee. Tämän jälkeen karvat alkavat kääntyä pikkuhiljaa saalista kohti, jotta mahdollisimman moni karva pääsisi kosketukseen saaliin kanssa. Loppujen lopuksi koko lehti saattaa olla kietoutuneena saaliinsa ympärille. Lopuksi saaliista on jäljellä vain sulamattomat osat, esimerkiksi raajat ja kuoret.

Kihokkien elinympäristö on suo- ja rämealueilla. Useimmiten ne erottaa rahkasammaleen päällä näkyvästä punertavasta ruusukkeesta. Kihokit kasvavat aivan veden rajassa, ja joskus niitä löytyy jopa lähes kokonaan veden alta.

Kihokkeja kasvatetaan myös lääkkeiden raaka-aineiksi, useimmiten yskänlääkkeisiin ja muihin hengitykseen vaikuttaviin tekijöihin. Myös lihansyöjäkasviharrastajat kasvattavat monia kihokkilajeja. Tunnetuimpia lajeja harrastajien keskuudessa ovat esimerkiksi Drosera capensis sekä Drosera aliciae.[2]

Kihokkilajeja

Suomessa kasvavat kihokkilajit ovat: [3]

Huonekasvina viljeltyjä kihokkilajeja:

Muita kihokkilajeja:

Lähteet

  1. ITIS
  2. Drosera - Sundews Pitcher plants(englanniksi)
  3. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  4. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja nro 363. Helsinki 2012. ISBN 978-951-8942-92-7

Aiheesta muualla