Ero sivun ”Resessiivinen ominaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Albval (keskustelu | muokkaukset)
p geeni --> alleeli, kuvan väritys
Albval (keskustelu | muokkaukset)
p kh
Rivi 1: Rivi 1:
[[Perinnöllisyystiede |Perinnöllisyystieteessä]] '''resessiivinen eli väistyvä ominaisuus''' tulee näkyviin yksilön ilmiasussa eli [[fenotyyppi|fenotyypissä]] vain mikäli sitä ei ole peittämässä [[dominoiva]]n ominaisuuden aiheuttavaa [[alleeli]]a. Yksilöillä on aina kaksi alleelia samasta [[geeni]]stä ominaisuutta kohden. Mikäli yksilöllä ei ole dominoivaa alleelia, tulee resessiivinen eli väistyvä ominaisuus esille ilmiasussa vain mikäli kummatkin alleelit ovat samanlaiset eli yksilö on resessiivinen [[homotsygootti]]. Resessiivinen alleeli voi periytyä monen sukupolven yli ilman, että se tulee näkyviin ilmiasussa.
[[Perinnöllisyystiede |Perinnöllisyystieteessä]] '''resessiivinen eli väistyvä ominaisuus''' tulee näkyviin yksilön ilmiasussa eli [[fenotyyppi|fenotyypissä]] vain mikäli sitä ei ole peittämässä [[dominoiva]]n ominaisuuden aiheuttavaa [[alleeli]]a. Yksilöillä on aina kaksi alleelia samasta [[geeni]]stä ominaisuutta kohden. Resessiivinen ominaisuus näkyy siis ilmiasussa vain mikäli kummatkin alleelit ovat samanlaiset eli yksilö on resessiivinen [[homotsygootti]]. Resessiivinen alleeli voi periytyä monen sukupolven yli ilman, että se tulee näkyviin ilmiasussa.


{| class="wikitable" cellspacing="1" border="0" style="text-align: center; width: 15%; height: 15%; float: right;" |
{| class="wikitable" cellspacing="1" border="0" style="text-align: center; width: 15%; height: 15%; float: right;" |

Versio 1. syyskuuta 2006 kello 16.00

Perinnöllisyystieteessä resessiivinen eli väistyvä ominaisuus tulee näkyviin yksilön ilmiasussa eli fenotyypissä vain mikäli sitä ei ole peittämässä dominoivan ominaisuuden aiheuttavaa alleelia. Yksilöillä on aina kaksi alleelia samasta geenistä ominaisuutta kohden. Resessiivinen ominaisuus näkyy siis ilmiasussa vain mikäli kummatkin alleelit ovat samanlaiset eli yksilö on resessiivinen homotsygootti. Resessiivinen alleeli voi periytyä monen sukupolven yli ilman, että se tulee näkyviin ilmiasussa.

  T t
T T T T t
t T t t t

Resessiivistä alleelia kuvataan oikealla olevassa esimerkissä pienellä kirjaimella t, kun taas vastaavasti dominoivaa isolla. Vain tapauksessa tt resessiivinen ominaisuus voi tulla näkyville. Muissa tapauksissa dominoiva (T) ominaisuus tulee näkyville.

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.