Ero sivun ”A-kilta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
206 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
Kuvailutekstiä päivittänyt. Lisännyt: aiheesta muualla Hannun tie A-kiltaan videon.
(Kuvailutekstiä päivittänyt. Lisännyt: aiheesta muualla Hannun tie A-kiltaan videon.)
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus  epäilyttävä linkki 
'''A-killat''' tarjoavat paikkakunnallaan päihdetoipujille vertaistukea ja päihteetöntä toimintaa. A-killat ovat itsenäisiä rekisteröityjiä yhdistyksiä. Mukaan ovat tervetulleita kaikki päihdetoipujat, heidän läheisensä sekä toipumisen edistämisestä kiinnostuneet. Kaikkea '''A-kiltatoimintaa''' yhdistää kuusi arvoa: päihteettömyys, kokemuksellisuus, toiminnallisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja yhteistoiminta. A-kiltatoiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta.
'''A-kilta''' tai '''A-kiltatoiminta''' on aatteellista ja voittoa tavoittelematonta yhdistystoimintaa [[syrjäytyminen|syrjäytymistä]] ja [[päihde|päihteiden]] väärinkäyttöä vastaan.
 
AluksiAlkujaan A-killat olivat [[A-klinikkasäätiö|A-klinikoiden]] asiakkaiden asiakasjärjestöjä, mutta 1960- ja 1970-luvuilla niistä alkoi kehittyä itsenäisiä yhdistyksiä. Ensimmäinen A-kilta perustettiin [[Turku|Turussa]] vuonna 1962 nimellä Turun A-asiakas Ketju.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.a-kiltojenliitto.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=128 | Nimeke = A-Kiltojen Liiton tehtävä | Julkaisu = a-kiltojenliitto.fi | Viitattu = 18.4.2014}}</ref> Nykyään killat ovat monipuolisia palveluita tarjoavia päihteiden käyttöä vastaan ja päihteistä eroon pyrkivien ihmisten yhdistyksiä, joilla on hyvä maine.{{kenen mukaan}} A-killat perustettiin alun perin [[Alkoholijuoma|alkoholista]] eroon pyrkivien auttamiseksi,toimesta. muttaNykyisin nykyääntoiminnassa työtäon tehdäänmukana myös kaikistamuista päihteistä riippuvien tai eroon pyrkivien auttamiseksi. Myös päihdeongelmaisen omaiset ja muut läheiset ihmiset ovat usein aktiivisesti mukana A-kiltatoiminnassapyrkiviä.
 
A-kilta on nykyään itsenäinen, oman toimintansa suunnitteleva ja toteuttava yhdistys. Rekisteröityneinä yhdistyksinä A-kiltoja on Suomessa noin 90, joista aktiivisesti toimii noin 60. A-killat harjoittavat monipuolista yhteistoimintaa keskenään (aluetoiminta). A-killat ovat usein paikkakunnallaan oman kuntansa sosiaali- ja terveystoimen kanssa kiinteässä yhteistoiminnassa. [[Raha-automaattiyhdistys]] rahoittaa usein A-kiltojen hankkeita, erityisestimuun mainittakoonmuassa asuntolatoiminta (rakentaminen ja henkilökunnan palkkakulut)asuntolatoimintaa. Yleistä on, että A-kilta tarjoaa toimintakeskuksessaan palveluita (ruokailu, peseytyminen, pyykinpesu, lehtien luku, sauna, harrastustoiminta tms.) kaikille niitä tarvitseville riippumatta yhdistyksen jäsenyydestä. Monella paikkakunnalla A-killan toimintakeskuksesta on muodostunut lähiseudun päihdetoipujien palvelupiste, josta löytyvätlöytyy usein myös ilmaiset internetyhteydet niitä tarvitseville.
 
A-kiltojen jäsenistä noin kolmasosa on naisia, ja heidän osuutensa on jatkuvasti kasvanut. Jäseniä A-killassa on keskimäärin noin 50, suurimmissa A-killoissa jäseniä on useita satoja. Palveluiden käyttäjiä on moninkertaisesti jäsenmäärään nähden.
 
Toimintansa A-killat järjestävät itsenäisesti mahdollisuuksiensa ja resurssiensa mukaan. Monella A-killalla on osto- tai palvelusopimuksia oman kuntansa kanssa, jolloin niillä saattaa olla palkattua henkilökuntaakin. Useimmiten A-kilta toimii kuitenkin vapaaehtoispohjalta, ts. hankkii itse toiminnassaan tarvitsemansa resurssit. Erilaisilla työllistämistuilla työllistettyjen ja yhdyskuntapalvelua suorittavien sijoituspaikkoina A-killoilla on merkittävä asema.
 
Käytännössä kaikki Suomen A-killat ovat jäseninä keskusjärjestö '''[http://a-kiltojenliitto.fi/ A-Kiltojen Liitto ry]''':ssä on A-kiltojen valtakunnallinen keskusjärjestö, joka toimii julkisella rahoituksella. Sen toimipaikka on Tampereella.
 
A-kiltojen nimestä ja muusta A-kiltatoiminnasta kirjoitettaessa on vakiintunut käytäntö, että alkukirjain '''A''' kirjoitetaan isona. A-kiltojen slogan on: SELVÄSTI PAREMPI
 
==Aiheesta muualla==
*[https://www.youtube.com/watch?v=zMiHvc8Ju2E Hannun tie A-kiltaan]
*[http://www.a-kiltojenliitto.fi A-Kiltojen Liitto ry]
 
[[Luokka:Suomalaiset potilas- ja vammaisjärjestöt]]

Navigointivalikko