Ero sivun ”Prekessio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
541 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p
[[Kuva:Earth precession.jpg|thumb| Maan akseli tekee prekessioliikettä kuin hyrrän akseli, koska Kuu ja Aurinko pyrkivät vetämään Maan pientä litistymää litteämmäksi.]]
 
'''Prekessio''' (myös '''presessio''') tarkoittaa pyörimisakselin kiertymistä. Usein termillä viitataan Maan tai muun taivaankappaleen akselin kallistuman muutokseen pitkän ajan kuluessa. Maan akseli kiertää kuin vaappuvan hyrrän akseli ympyrämäistä liikettä noin 25 800725 vuoden jaksoissa ('''platoninen vuosi'''). Taivaannavat näyttävät piirtävän ekliptikan napojen ympäri ympyrää, jonka säde on sama kuin Maan akselin ja ekliptikan tason kohtisuoran välinen kulma, 23,5 astetta. Akselin täyteen kierrokseen kuluva aika on siis yksi platoninen vuosi. Tasauspisteiden vuotuinen liike on 50,26" eli yksi aste n. 72 vuodessa. Pohjoinen taivaannapa on nykyisin vajaan yhden asteen levyisessäetäisyydellä kartiossaPohjantähdestä (Ursae Minoris). Etäisyys tulee pienimmilleen vuonna 2102, jolloin Pohjantähti on vain 28 kaariminuutin päässä navasta.
 
Prekessio johtuu siiitäsiitä, kunettä [[aurinko]] ja [[kuu]] pyrkivät vetovoimillaan kääntämään litistyneen maapallon [[ekvaattori]]a [[ekliptika]]n eli pyörimistason suuntaiseksi. On oletettu, että jos Maalla ei olisi kuuta, maan akseli vaappuisi melko holtittomasti. Prekessioliike aiheuttaa suuria ilmastonmuutoksia ollen eräs [[jääkausi]]en syy. Maan akseli sattuu nyt osoittamaan lähelle [[Pohjantähti|Pohjantähteä]]. Prekession vaikutuksesta [[Lyyra (tähdistö)|Lyyran]] päätähti [[Vega]] siirtyy Pohjantähden sijasta napatähdeksi vuonna 14000. Pienempää maan akselin vaappumista sanotaan [[nutaatio]]ksi.
 
{{tynkä/Tähtitiede}}
28

muokkausta

Navigointivalikko