Ero sivun ”Patruuna” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
18 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
kh
[katsottu versio][katsottu versio]
p (Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:q37144 siirrettyä kielilinkkiä)
p (kh)
{{Tämä artikkeli|käsittelee ammusta. Tehtaanomistajasta kerrotaan artikkelissa [[Teollisuuspatruunateollisuuspatruuna]].}}
{{Lähteetön}}
{{lähteetön}}
{{Tämä artikkeli|käsittelee ammusta. Tehtaanomistajasta kerrotaan artikkelissa [[Teollisuuspatruuna]].}}
[[Image:Bullet.svg|thumb|Patruunan rakenne: 1. [[Luoti (ase)|Luotiluoti]] 2. [[Hylsyhylsy]] 3. [[Ruutiruuti]] 4. Hylsynhylsyn kanta 5. [[Nallinalli]]]]
[[Kuva:Munit06.jpg|thumb|Revolverin ja pistoolin patruunoita.]]
'''Patruuna''' on [[tuliase]]issa käytettävä ampumatarvikekokonaisuus, jossa [[ammus]] - joko [[luoti (ampumatarvike)|luoti]] tai [[kranaatti]] -, [[ruuti]]panos ja [[nalli]] on liitetty toisiinsa. Tavallisesti liittäminen on toteutettu [[hylsy]]n avulla. [[Tykki]]en patruunoista käytetään nimitystä patruunalaukaus.
 
[[Käsiase]]iden patruunat voidaan jakaa kahteen kategoriaan: Keskikeski- ja reunasytytteiset. Erona näissä on se, ettei reunasytytteisissä ole erillistä nallia, vaan nallimassa on puristettu hylsyn onton reunan sisälle.
 
Patruuna koostuu nykyisin [[hylsy]]stä, [[nalli]]sta, [[ruuti|ruutipanoksesta]] ja ammuksesta. [[Haulikko|Haulikon]] patruunassa on myös välitulppia ja erilaisia sulkimena käytettäviä osia.
Nalli on aina sijoitettu hylsyn takaosaan. Nalli on messinkikuorinen ja sen sisältämä iskuherkkä räjähdysaine syttyy nallipiikin iskun vaikutuksesta. Nallin räjähtäminen sytyttää ruudin.
 
Eräs nykyään kadonnut patruunatyyppi on ns. piikkisytytyspatruuna, jossa aseen iskuvasara löi patruunan pohjasta sojottavaan piikkiin, joka sytytti hylsyn sisällä olevan nallimassan - 1800-luvun lopulla varsinkin Belgiassa valmistettiin suuria määriä näitä patruunoita käyttäviä halpoja taskurevolvereita, jotka ovat Suomessakin suhteellisen yleisiä.
 
==Ruuti==
{{Pääartikkeli|[[Ruuti]]}}
Ruuti on yleisnimi patruunoiden sisältämälle ajoaineelle. Käsiaseiden patruunoissa käytetty ruuti on rakenteeltaan jauhetta, jonka kidekoko on pieni ja hyvin säännönmukainen. Tykkien patruunoissa käytetty ruuti voi olla muodoltaan esimerkiksi putki- tai jyväruutia. Palaessaan ruudit synnyttävät korkeapaineisia kaasuja, jotka työntävät hylsyyn kiinnitetyn luodin aseen piippuun ja edelleen piipusta ulos. Palonopeus on niin suuri, että luoti tai haulit saavuttavat tavallisesti 300-1200 300–1 200 m/s välillä olevia nopeuksia aseesta ja käyttötarkoitukseen valitusta patruunasta riippuen.
 
Kaikissa patruunoissa ei ole erillistä ruutia, vaan jo käytöstä poisjääneissä nk. salonkikivääreissä luoti sai liike-energiansa pelkän nallin vaikutuksesta.

Navigointivalikko