Ero sivun ”Hitaus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Eusa (keskustelu | muokkaukset)
Parantanut suomenkieltä.
Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt Eusa) ja palautettiin versio 14643474, jonka on tehnyt ZacheBot: huonoa suomea
Rivi 1: Rivi 1:
'''Hitaus''' (myös '''inertia''', '''jatkavuus''', '''vitka''') on [[kappale (fysiikka)|kappaleen]] taipumus jatkaa tasaisessa liiketilassaan, ellei siihen kohdistu kiihtyvyyttä aiheuttavaa voimaa. Vapaasti liikkuvan kappaleen kiihtyvyys on nolla.
'''Hitaus''' (myös '''inertia''', '''jatkavuus''', '''vitka''') on [[kappale (fysiikka)|kappaleen]] taipumus vastustaa liiketilan muutoksia.


[[Mekaniikan_peruslait|Mekaniikan II peruslain]] mukaan kappaleen kiihdyttämiseen tarvittava [[voima]] on [[suoraan verrannollisuus|suoraan verrannollinen]] kappaleen [[massa]]an. Tätä kappaleen ominaisuutta kutsutaan myös sen hitauden määräksi.
[[Mekaniikan_peruslait|Mekaniikan II peruslain]] mukaan kappaleen kiihdyttämiseen tarvittava [[voima]] on [[suoraan verrannollisuus|suoraan verrannollinen]] kappaleen [[massa]]an. Tätä kappaleen ominaisuutta kutsutaan myös sen ''hitaaksi massaksi''.
Hitaus tarkoittaa sitä, että massallisen kappaleen vuorovaikuttaessa toisen kappaleen kanssa siihen kohdistuva voima vastustaa liiketilan jatkavuutta kiihtyvyydellä a = F/m, jossa F on vuorovaikutusvoima ja m kappaleen massa. Esimerkiksi kun bussi kääntyy oikealle, kyydissä mahdollisesti seisova henkilö kallistuu vasemmalle, koska henkilöllä on massansa määrä hitautta ja suoraan eteenpäin jatkamisen muuttamiseksi tarvitaan voimaa henkilön massan suhteessa esim. Bussin penkkirakenteista. Pyörimisliikkeessä, kuten karusellissa, kaikki pyörimisen mukana liikkuvat osat tarvitsevat yhteyden pyörimisakseliin, [[keskihakuvoima|keskihakuvoiman]], muuten ne jatkaisivat liikettään saavuttamallaan nopeudella pyörimiskaaren tangentin suuntaan.
Massan hitaus tarkoittaa sitä, että massa pyrkii vastustamaan liiketilan muutoksia. Esimerkiksi kun bussi kääntyy oikealle, kyydissä mahdollisesti seisova henkilö kallistuu vasemmalle, koska henkilön massa pyrkii jatkamaan suoraan eteenpäin. Pyörimisliikkeessä, kuten karusellissa, kaikki pyörimisen mukana liikkuvat osat tarvitsevat yhteyden pyörimisakseliin, [[keskihakuvoima|keskihakuvoiman]], muuten ne jatkaisivat liikettään saavuttamallaan nopeudella pyörimiskaaren tangentin suuntaan.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 30. lokakuuta 2015 kello 09.06

Hitaus (myös inertia, jatkavuus, vitka) on kappaleen taipumus vastustaa liiketilan muutoksia.

Mekaniikan II peruslain mukaan kappaleen kiihdyttämiseen tarvittava voima on suoraan verrannollinen kappaleen massaan. Tätä kappaleen ominaisuutta kutsutaan myös sen hitaaksi massaksi. Massan hitaus tarkoittaa sitä, että massa pyrkii vastustamaan liiketilan muutoksia. Esimerkiksi kun bussi kääntyy oikealle, kyydissä mahdollisesti seisova henkilö kallistuu vasemmalle, koska henkilön massa pyrkii jatkamaan suoraan eteenpäin. Pyörimisliikkeessä, kuten karusellissa, kaikki pyörimisen mukana liikkuvat osat tarvitsevat yhteyden pyörimisakseliin, keskihakuvoiman, muuten ne jatkaisivat liikettään saavuttamallaan nopeudella pyörimiskaaren tangentin suuntaan.

Katso myös

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.