Ero sivun ”K-pop” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
w
väärä hipsu
Rivi 1: Rivi 1:
'''K-pop''' tarkoittaa [[Korean tasavalta|eteläkorealaista]] [[populaarimusiikki]]a. Monet K-pop-tähdet, huomattavimpina [[Nu'est]] ,[[BoA (laulaja)|BoA]], [[Rain]], [[Se7en (laulaja)|Se7en]], [[Super Junior]], [[Big Bang (yhtye)|Big Bang]], [[EXO]], [[Girls' Generation]], [[4Minute]] ja [[2NE1]], ovat suosittuja myös [[Kiina]]ssa, [[Japani]]ssa, [[Kiinan tasavalta|Taiwanilla]], [[Hongkong]]issa, [[Singapore]]ssa sekä muualla Aasiassa. K-popin suosiota pidetään usein osana alueella tapahtunutta ”[[Korean aalto]]a” (''Hallyu'').
'''K-pop''' tarkoittaa [[Korean tasavalta|eteläkorealaista]] [[populaarimusiikki]]a. Monet K-pop-tähdet, huomattavimpina [[NU’EST]] ,[[BoA (laulaja)|BoA]], [[Rain]], [[Se7en (laulaja)|Se7en]], [[Super Junior]], [[Big Bang (yhtye)|Big Bang]], [[EXO]], [[Girls' Generation]], [[4Minute]] ja [[2NE1]], ovat suosittuja myös [[Kiina]]ssa, [[Japani]]ssa, [[Kiinan tasavalta|Taiwanilla]], [[Hongkong]]issa, [[Singapore]]ssa sekä muualla Aasiassa. K-popin suosiota pidetään usein osana alueella tapahtunutta ”[[Korean aalto]]a” (''Hallyu'').


== Kansainvälinen suosio ==
== Kansainvälinen suosio ==

Versio 28. lokakuuta 2015 kello 21.05

K-pop tarkoittaa eteläkorealaista populaarimusiikkia. Monet K-pop-tähdet, huomattavimpina NU’EST ,BoA, Rain, Se7en, Super Junior, Big Bang, EXO, Girls' Generation, 4Minute ja 2NE1, ovat suosittuja myös Kiinassa, Japanissa, Taiwanilla, Hongkongissa, Singaporessa sekä muualla Aasiassa. K-popin suosiota pidetään usein osana alueella tapahtunutta ”Korean aaltoa” (Hallyu).

Kansainvälinen suosio

BoA, joka on julkaissut albumeja sekä Etelä-Koreassa että Japanissa, on myynyt Aasiassa yli 10 miljoonaa levyä. Vuonna 2004 hän voitti Singaporessa pidetyssä MTV Asia Music Awardsissa vaikutusvaltaisimman tähden palkinnon. Vuonna 2005 BoAn 15. Japanissa julkaistu single, Do the Motion, saavutti kärkisijoituksen Oricon-listalla tehden hänestä ensimmäisen tähän pystyneen ei-japanilaisen laulajan 21 vuoteen. Samana vuonna hän osallistui NHK:n parhaiden laulajien kilpailuun ainoana ohjelmaan neljänä perättäisenä vuotena kutsuttuna ulkomaisena artistina.

Vuonna 2005 Rain kutsuttiin ainoana ei-japanilaisena aasialaisena laulajana esiintymään MTV Japan Awards -show’hun Tokioon. Samana vuonna hän voitti MTV Chinan-CCTV:n parhaan artistin palkinnon. Rain on esiintynyt yli 40 000 hengelle Pekingissä ja 20 000:lle Tokion Budōkanissa. Huhtikuussa 2006 Time-lehti sijoitti hänet maailman toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi artistiksi heti taiwanilaisen ohjaajan Ang Leen jälkeen. Se7en taas on korealainen laulaja, joka on suosittu Etelä-Korean lisäksi Kiinassa, Taiwanilla ja Hongkongissa. Hänen ensimmäinen japanilainen albuminsa julkaistiin maaliskuussa 2006. MTV Asia Awardsissa vuonna 2006 hän sai suosituimman korealaisen artistin palkinnon.

Vuonna 2008 listoille nousi myös viiden hengen poikabändi nimeltä SHINee. Heidän kappaleensa ”Replay” nousi heti listoille. Yhtye on saanut suurta kansainvälistä suosiota myös kappaleillaan ”Ring ding dong”, ”Lucifer” ja ”Sherlock”.

Historiaa

Seo Taiji and Boys -ryhmän nousu vuonna 1992 merkitsi käännekohtaa korealaiselle popmusiikille – ryhmä yhdisteli musiikkiinsa Yhdysvalloissa suosittuja genrejä, kuten rap, rock ja tekno. Seo Taiji and Boysin sekä muiden vastaavanlaisten kokeilevien ryhmien, kuten Panicin, huikea menestys Koreassa avasi tien nykyisille K-pop-yhtyeille ja artisteille. Seo Taiji and Boysin jälkeen 1990-luvulla Korean pop-skeneä hallitsi dance-tyyppinen musiikki. Suosittu 1990-luvun ryhmä oli H.O.T.

Viime aikona rockmusiikki on tullut osaksi valtavirtaa ja Yoon Do-Hyun Bandin kaltaiset yhtyeet ovat saaneet kansainvälistä huomiota. Suosittuja perinteisestä k-popista poikkeavia artisteja ovat Lee Jung Hyun, usein Mobyyn verrattu naispuolinen teknoartisti, 1TYM, nelijäseninen rap-yhtye, ja rockyhtye Wax. Etelä-Koreassa on myös paljon innovatiivisia rap-artisteja, kuten Epik High, Drunken Tiger ja PSY.

Katso myös

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:K-Pop