Ero sivun ”Avoin yhtiö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 62.148.100.130 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Savir tekemään versioon.
asgvfdfxc
Rivi 1: Rivi 1:
* TONI TONZA VANTANEN
'''Avoin yhtiö''' on [[yhtiömuoto]], jossa kaikki yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti yhtiön veloista ja muista velvoitteista sekä omasta että muiden yhtiömiesten puolesta.
* TONZAN 900€ MUIJA

* MASSIKKA TIPPU LAVETILTA
Avoin yhtiö on itsenäinen [[oikeushenkilö]]. Se perustetaan kahden tai useamman ''yhtiömiehen'' tekemällä [[yhtiösopimus|yhtiösopimuksella]]. Yhtiömiehinä voi olla joko luonnollisia henkilöitä tai yhteisöjä, kuten muita yrityksiä.

Avoimet yhtiöt ovat Suomessa verraten harvinaisia. Avoimia yhtiöitä oli 31.3.2013 [[kaupparekisteri]]ssä 12&nbsp;531, mikä muodosti 2 % kaikista yrityksistä. Avointen yhtiöiden määrä on ollut laskusuunnassa.<ref>http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystenlkm/lkm.html</ref>

Avoimen yhtiön hyviä puolia esimerkiksi [[osakeyhtiö]]ihin verrattuna on verrattain suuri sopimusvapaus yhtiötä muodostettaessa. Lainsäädäntö antaa melkoisen paljon vapautta sopia yhtiön sisäisestä hallinnosta ja valtasuhteista, ainoastaan harvat lakipykälät ovat pakottavia. Avoimen yhtiön voi myös perustaa välittömästi, sillä avoin yhtiö katsotaan muodostuneeksi samalla hetkellä kun yhtiösopimus allekirjoitetaan. Vastaavasti avoimen yhtiön huonoja puolia on juuri yhtiömiesten rajaton ja henkilökohtainen vastuu yhtiön veloista, samalla kun jokaisella yhtiömiehellä on valta hoitaa yhtiön välttämättömiä tai hyödyllisiä asioita ilman erityistä lupaa toisilta yhtiömiehiltä. Tämän vuoksi avoimet yhtiöt vaativat yhtiömiehiltä paljon keskinäistä luottamusta.

Mikäli yhtiön kaikki yhtiömiehet eivät ole vastuullisia, vaan mukaan tulee myös pelkässä rahoittajan asemassa olevia äänettömiä yhtiömiehiä, yhtiöstä tulee [[kommandiittiyhtiö]].

==Avoimen yhtiön nimi ja lyhenne==
Suomessa avoimen yhtiön [[toiminimi|toiminimessä]] tulee olla sanat "avoin yhtiö" tai "öppet bolag".<ref>[http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790128 Toiminimilaki (2.2.1979/128) 7 §]</ref><ref>[http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1979/19790128 Firmalag (2.2.1979/128) 7 §]</ref> Vaihtoehtoisesti nimestä on muutoin käytävä ilmi, että yhtiömiehiä on vähintään kaksi (esimerkiksi "Virtanen & Lahtinen" tai "Virtanen & kumppanit").<ref name=nimiohjeetfi/>

Avoimesta yhtiöstä käytetään yleiskielessä joskus lyhennettä ''ay''. [[Kaupparekisteri]] ei kuitenkaan hyväksy tätä lyhennettä osaksi yhtiön toiminimeä, koska se ei ole toiminimilain mukainen eikä yksiselitteinen (lyhenne voi tarkoittaa avoimen yhtiön lisäksi muun muassa [[ammattiyhdistys]]tä). Rajoitus koskee myös ruotsinkielistä lyhennettä ''öb''.<ref name=nimiohjeetfi>[http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystennimet/nimiohjeet.html PRH: Nimiohjeet] Viitattu 11.10.2014</ref><ref name=nimiohjeetsv>[http://www.prh.fi/sv/kaupparekisteri/yritystennimet/nimiohjeet.html PRH: Anvisningar för utformning av företagsnamn] Viitattu 11.10.2014</ref>

Yhtiölle voidaan haluttaessa rekisteröidä rinnakkaistoiminimi muillakin kielillä kuin suomeksi tai ruotsiksi. Kaupparekisteri antaa avoimelle yhtiölle seuraavat käännökset:<ref name=rinn>[http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystennimet/rinnakkaistoiminimi.html PRH: Toiminimellä voi olla erikielisiä rinnakkaistoiminimiä] Viitattu 11.10.2014</ref>
* englanniksi ''Partnership''
* saksaksi '' offene Handelsgesellschaft''


==Verotus==
==Verotus==

Versio 28. elokuuta 2015 kello 14.13

  • TONI TONZA VANTANEN
  • TONZAN 900€ MUIJA
  • MASSIKKA TIPPU LAVETILTA

Verotus

Avoin yhtiö voi tehdä toimintavarauksen.[1]

Lähteet

  • Wilhelmsson & Jääskinen: Avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt, Kauppakaari 2001

Aiheesta muualla

 

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.