Ero sivun ”Yesterday” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi luokkaan Seulonnan_keskeiset_artikkelit
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Yesterday''' on [[The Beatles]]in tunnetuimpia kappaleita. Se julkaistiin ensi kertaa albumilla [[Help! (The Beatles)|Help!]] vuonna [[1965]]. Se on pop-musiikin tiettävästi ensimmäinen jousikvartetilla säestetty balladilaulu. Vaikka sen säveltäjiksi on merkitty perinteiseen tapaan [[John Lennon|Lennon]] - [[Paul McCartney|McCartney]], on yleisessä tiedossa, että kyseinen kappale on täysin Paul McCartneyn teos. McCartney on ehdottanut, että Yesterdayn tekijöiksi merkittäisiin virallisesti McCartney/Lennon, mutta John Lennonin perikunta ei ole tähän suostunut.
'''Yesterday''' on [[The Beatles]]in tunnetuimpia kappaleita. Se julkaistiin ensi kertaa albumilla ''[[Help! (The Beatles)|Help!]]'' vuonna 1965] Se on popmusiikin tiettävästi ensimmäinen jousikvartetilla säestetty [[balladi]]kappale. Vaikka sen säveltäjiksi on merkitty perinteiseen tapaan [[John Lennon|Lennon]][[Paul McCartney|McCartney]], on yleisessä tiedossa, että kyseinen kappale on täysin Paul McCartneyn teos. McCartney on ehdottanut, että Yesterdayn tekijöiksi merkittäisiin virallisesti McCartney/Lennon, mutta John Lennonin perikunta ei ole tähän suostunut.
==Syntyhistoria==
==Syntyhistoria==
McCartney kertoo tehneensä Yesterdayn koko [[melodia|melodian]] unessa eräänä yönä tyttöystävänsä [[Jane Asher|Jane Asherin]] kotona Wimpole Street -kadulla. Herättyään hän kiirehti pianon luo, käynnisti nauhoituksen ja soitti sävelmän ennen kuin se haihtuisi hänen mielestään.
McCartney kertoo tehneensä Yesterdayn koko [[melodia]]n unessa eräänä yönä tyttöystävänsä [[Jane Asher]]in kotona Wimpole Street -kadulla. Herättyään hän kiirehti pianon luo, käynnisti nauhoituksen ja soitti sävelmän ennen kuin se haihtuisi hänen mielestään.


Peläten syyllistyvänsä [[Plagiointi|plagiointiin]] McCartney kyseli ihmisiltä kuukauden ajan olivatko he kuulleet melodiaa aikaisemmin. Vakuututtuaan ettei ollut varastanut melodiaa hän alkoi kirjoittaa siihen sopivia sointuja ja pian toimivaa [[sanoitus|sanoitusta]]. Kappaleesta käytettiin sanoitusvaiheessa työnimeä "Scrambled Eggs" ("Munakokkeli"). Elokuvan [[Help! (elokuva)|Help!]] kuvausten aikana eräälle lavalle sijoitettiin piano, ja McCartney käytti tilaisuutta hyväkseen ja esitti "Munakokkelin" pianon säestyksellä sanoilla "Scrambled eggs, Oh Baby how I love your legs."
Peläten syyllistyvänsä [[plagiointi]]in McCartney kyseli ihmisiltä kuukauden ajan, olivatko he kuulleet melodiaa aikaisemmin. Vakuututtuaan ettei ollut varastanut melodiaa, hän alkoi kirjoittaa siihen sopivia sointuja ja pian toimivaa [[sanoitus]]ta. Kappaleesta käytettiin sanoitusvaiheessa työnimeä "Scrambled Eggs" ("Munakokkeli"). Elokuvan ''[[Help! (elokuva)|Help!]]'' kuvausten aikana eräälle lavalle sijoitettiin piano, ja McCartney käytti tilaisuutta hyväkseen ja esitti "Munakokkelin" pianon säestyksellä sanoilla "Scrambled eggs, Oh Baby how I love your legs."


McCartney on kertonut kirjoittaneensa Yesterdayn vuoden 1964 The Beatlesin Ranskan kiertueen aikana, mutta se julkaistiin vasta seuraavana vuonna. On uumoiltu, että viivästyminen johtuisi sovitukseen liittyvistä erimielisyyksistä [[George Martin|George Martinin]] kanssa taikka toisten Beatlejen väheksyvästä asenteesta.
McCartney on kertonut kirjoittaneensa Yesterdayn vuoden 1964 The Beatlesin Ranskan-kiertueen aikana, mutta se julkaistiin vasta seuraavana vuonna. On uumoiltu, että viivästyminen olisi johtunut sovitukseen liittyvistä erimielisyyksistä [[George Martin]]in kanssa tai yhtyeen muiden jäsenten väheksyvästä asenteesta.


Yesterday levytettiin [[Abbey Road]]in studiolla 14. ja 17. kesäkuuta 1965. Levylle päätyneessä versiossa The Beatlesin jäsenistä esiintyi vain McCartney. Hänen soittamansa akustisen kitaran lisäksi levytykseen lisättiin jälkiäänityksenä jousikvartettisovitus. Kappale kuultiin kuitenkin koko yhtyeen esittämänä vuoden 1966 Tokion konsertissa.
Yesterday levytettiin [[Abbey Road Studios|Abbey Roadin studiolla]] 14. ja 17. kesäkuuta 1965. Levylle päätyneessä versiossa The Beatlesin jäsenistä esiintyi vain McCartney. Hänen soittamansa akustisen kitaran lisäksi levytykseen lisättiin jälkiäänityksenä jousikvartettisovitus. Kappale kuultiin kuitenkin koko yhtyeen esittämänä vuoden 1966 Tokion konsertissa.


Yesterday on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman eniten versioitu kappale. Britanniassa kappale julkaistiin singlenä vasta vuonna 1976.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.beatles-discography.com/records/?single=yesterday | Nimeke = 'Yesterday' UK single -- The Beatles | Tekijä = | Ajankohta = | Julkaisija = beatles-discography.com | Viitattu = 26.12.2011}} {{en}}</ref>
Yesterday on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman eniten versioitu kappale. Britanniassa kappale julkaistiin singlenä vasta vuonna 1976.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.beatles-discography.com/records/?single=yesterday | Nimeke = 'Yesterday' UK single -- The Beatles | Tekijä = | Ajankohta = | Julkaisija = beatles-discography.com | Viitattu = 26.12.2011}} {{en}}</ref>

Versio 13. maaliskuuta 2015 kello 02.59

Yesterday on The Beatlesin tunnetuimpia kappaleita. Se julkaistiin ensi kertaa albumilla Help! vuonna 1965] Se on popmusiikin tiettävästi ensimmäinen jousikvartetilla säestetty balladikappale. Vaikka sen säveltäjiksi on merkitty perinteiseen tapaan LennonMcCartney, on yleisessä tiedossa, että kyseinen kappale on täysin Paul McCartneyn teos. McCartney on ehdottanut, että Yesterdayn tekijöiksi merkittäisiin virallisesti McCartney/Lennon, mutta John Lennonin perikunta ei ole tähän suostunut.

Syntyhistoria

McCartney kertoo tehneensä Yesterdayn koko melodian unessa eräänä yönä tyttöystävänsä Jane Asherin kotona Wimpole Street -kadulla. Herättyään hän kiirehti pianon luo, käynnisti nauhoituksen ja soitti sävelmän ennen kuin se haihtuisi hänen mielestään.

Peläten syyllistyvänsä plagiointiin McCartney kyseli ihmisiltä kuukauden ajan, olivatko he kuulleet melodiaa aikaisemmin. Vakuututtuaan ettei ollut varastanut melodiaa, hän alkoi kirjoittaa siihen sopivia sointuja ja pian toimivaa sanoitusta. Kappaleesta käytettiin sanoitusvaiheessa työnimeä "Scrambled Eggs" ("Munakokkeli"). Elokuvan Help! kuvausten aikana eräälle lavalle sijoitettiin piano, ja McCartney käytti tilaisuutta hyväkseen ja esitti "Munakokkelin" pianon säestyksellä sanoilla "Scrambled eggs, Oh Baby how I love your legs."

McCartney on kertonut kirjoittaneensa Yesterdayn vuoden 1964 The Beatlesin Ranskan-kiertueen aikana, mutta se julkaistiin vasta seuraavana vuonna. On uumoiltu, että viivästyminen olisi johtunut sovitukseen liittyvistä erimielisyyksistä George Martinin kanssa tai yhtyeen muiden jäsenten väheksyvästä asenteesta.

Yesterday levytettiin Abbey Roadin studiolla 14. ja 17. kesäkuuta 1965. Levylle päätyneessä versiossa The Beatlesin jäsenistä esiintyi vain McCartney. Hänen soittamansa akustisen kitaran lisäksi levytykseen lisättiin jälkiäänityksenä jousikvartettisovitus. Kappale kuultiin kuitenkin koko yhtyeen esittämänä vuoden 1966 Tokion konsertissa.

Yesterday on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman eniten versioitu kappale. Britanniassa kappale julkaistiin singlenä vasta vuonna 1976.[1]

Lähteet

  1. 'Yesterday' UK single -- The Beatles beatles-discography.com. Viitattu 26.12.2011. (englanniksi)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.