Ero sivun ”Agostinho Neto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Kospo75 (keskustelu | muokkaukset)
täydennystä pres.kaudesta
Rivi 2: Rivi 2:
'''António Agostinho Neto''' ([[17. syyskuuta]] [[1922]] – [[10. syyskuuta]] [[1979]]) oli [[angola]]lainen [[politiikka|poliitikko]] ja [[runo]]ilija, joka toimi vuosina [[1975]]–1979 maansa ensimmäisenä presidenttinä. Hänen syntymäpäivänsä on Angolassa virallinen juhlapäivä.
'''António Agostinho Neto''' ([[17. syyskuuta]] [[1922]] – [[10. syyskuuta]] [[1979]]) oli [[angola]]lainen [[politiikka|poliitikko]] ja [[runo]]ilija, joka toimi vuosina [[1975]]–1979 maansa ensimmäisenä presidenttinä. Hänen syntymäpäivänsä on Angolassa virallinen juhlapäivä.


Agostinho Neto syntyi Angolassa ja palasi kotimaahansa opiskeltuaan [[Lissabon]]issa [[lääketiede]]ttä. Hän joutui vangituksi vastustettuaan [[Portugali]]n siirtomaavaltaa, mutta onnistui pakenemaan [[Marokko]]on. Neto oli yksi [[MPLA]]-puolueen ensimmäisistä jäsenistä ja nousi maansa valtionpäämieheksi sen saavutettua itsenäisyyden marraskuussa 1975.
Agostinho Neto syntyi Angolassa ja palasi kotimaahansa opiskeltuaan [[Lissabon]]issa [[lääketiede]]ttä. Hän joutui vangituksi vastustettuaan [[Portugali]]n siirtomaavaltaa, mutta onnistui pakenemaan [[Marokko]]on. Neto oli yksi [[MPLA]]-puolueen ensimmäisistä jäsenistä ja nousi maansa valtionpäämieheksi [[11. marraskuuta]] 1975 sen saavutettua itsenäisyyden. Kilpailevat puolueet UNITA ja FNLA eivät kuitenkaan hyväksyneet uutta hallitusta ja aloittivat sitä vastaan [[Angolan sisällissota|sisällissodan]]. Neto kielsi muiden puolueiden toiminnan ja pyrki tekemään maasta sosialistisen. Häntä vastaan tehtiin vallankaappausyritys [[27. toukokuuta]] [[1977]]. Yrityksen takana ollut ryhmä käytti nimeä fraktionistit. Suuri joukko sen tukijoita, esimerkiksi entinen sisäministeri [[Nito Alves]], teloitettiin.


Agostinho Neto kuoli [[Moskova]]ssa 1979 [[Angolan sisällissota|Angolan sisällissodan]] ollessa käynnissä. Häntä seurasi [[José Eduardo dos Santos]]. Neto oli [[Leninin kansainvälinen rauhanpalkinto|Leninin rauhanpalkinnon]] saaja.
Agostinho Neto kuoli [[Moskova]]ssa 1979 Angolan sisällissodan ollessa käynnissä. Häntä seurasi [[José Eduardo dos Santos]]. Neto sai vuonna 1975 [[Leninin kansainvälinen rauhanpalkinto|Leninin rauhanpalkinnon]].


==Tunnustuksia==
==Tunnustuksia==
*[[Leninin kansainvälinen rauhanpalkinto]] vuonna 1975
*Leninin kansainvälinen rauhanpalkinto vuonna 1975
{{Tynkä/Poliitikko}}
{{Tynkä/Poliitikko}}


{{DEFAULTSORT:Neto, Agostinho}}
{{AAKKOSTUS:Neto, Agostinho}}


[[Luokka:Angolan presidentit]]
[[Luokka:Angolan presidentit]]

Versio 14. helmikuuta 2015 kello 11.37

Neto 1975.

António Agostinho Neto (17. syyskuuta 192210. syyskuuta 1979) oli angolalainen poliitikko ja runoilija, joka toimi vuosina 1975–1979 maansa ensimmäisenä presidenttinä. Hänen syntymäpäivänsä on Angolassa virallinen juhlapäivä.

Agostinho Neto syntyi Angolassa ja palasi kotimaahansa opiskeltuaan Lissabonissa lääketiedettä. Hän joutui vangituksi vastustettuaan Portugalin siirtomaavaltaa, mutta onnistui pakenemaan Marokkoon. Neto oli yksi MPLA-puolueen ensimmäisistä jäsenistä ja nousi maansa valtionpäämieheksi 11. marraskuuta 1975 sen saavutettua itsenäisyyden. Kilpailevat puolueet UNITA ja FNLA eivät kuitenkaan hyväksyneet uutta hallitusta ja aloittivat sitä vastaan sisällissodan. Neto kielsi muiden puolueiden toiminnan ja pyrki tekemään maasta sosialistisen. Häntä vastaan tehtiin vallankaappausyritys 27. toukokuuta 1977. Yrityksen takana ollut ryhmä käytti nimeä fraktionistit. Suuri joukko sen tukijoita, esimerkiksi entinen sisäministeri Nito Alves, teloitettiin.

Agostinho Neto kuoli Moskovassa 1979 Angolan sisällissodan ollessa käynnissä. Häntä seurasi José Eduardo dos Santos. Neto sai vuonna 1975 Leninin rauhanpalkinnon.

Tunnustuksia

  • Leninin kansainvälinen rauhanpalkinto vuonna 1975
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.