Ero sivun ”Lastenlaulu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kumottu muokkaus 14037296, jonka teki 87.93.229.245 (keskustelu)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Lastenlaulu''' on [[lapsi]]lle sävelletty tai kansan parissa muotoutunut [[laulu]]. Lastenlaulujen [[melodia]]t ovat tyypillisesti melko yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia sekä sävelkulkujen että rytmiikan osalta, minkä ansiosta lastenlaulut muodostavat selkeästi oman tunnistettavan [[genre|lajityyppinsä]]. Kappaleen voi yleensä tunnistaa lastenlauluksi pelkän sävellyksen perusteella. Varsin usein lastenlaulut ovat iloisia, reippaita ja duurivoittoisia, mutta myös mollissa olevia lastenlauluja on huomattavan suuri määrä (esimerkiksi ''Karhunpoika sairastaa'', ''Sininen uni'' sekä ''Päivänsäde ja menninkäinen''). Lastenlaulujen ominaispiirteet löytyvät siten melodian käsittelystä ja sanoituksista, eivätkä niinkään duurin ja mollin mukaisesta [[sävellaji|sävellajiin]] perustuvasta jaosta.
'''Lastenlaulu''' on [[lapsi]]lle sävelletty tai kansan parissa muotoutunut [[laulu]]. Lastenlaulujen [[melodia]]t ovat tyypillisesti melko yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia sekä sävelkulkujen että rytmiikan osalta, minkä ansiosta lastenlaulut muodostavat selkeästi oman tunnistettavan [[genre|lajityyppinsä]]. Kappaleen voi yleensä tunnistaa lastenlauluksi pelkän sävellyksen perusteella. Varsin usein lastenlaulut ovat iloisia, reippaita ja [[duuri]]voittoisia, mutta myös [[molli]]ssa olevia lastenlauluja on huomattavan suuri määrä (esimerkiksi ”Karhunpoika sairastaa”, ”[[Sininen uni]]” sekä ”[[Päivänsäde ja menninkäinen]]”). Lastenlaulujen ominaispiirteet löytyvät siten melodian käsittelystä ja sanoituksista, eivätkä niinkään duurin ja mollin mukaisesta [[sävellaji]]in perustuvasta jaosta.


Sanoituksiltaan lastenlaulut kertovat yleensä lapsia kiinnostavista aiheista. Aiheena voivat olla muun muassa satuhahmot (esimerkiksi ''[[Rölli]]'' ja ''[[Mikki Hiiri]] merihädässä''), mielikuvitukselliset, vauhdikkaat ja jännittävät tapahtumat (esimerkiksi ''Pikkuoravien kuuraketti'' ja ''Kuinka saisin rikki kookospähkinän'') sekä valistavat ja opettavaiset tarinat (esimerkiksi ''[[Popsi, popsi porkkanaa]]'', ''[[Lasten liikennelaulu]]'' ja ''Jänöjussin mäenlasku''). Aihepiirin lisäksi lastenlaulujen sanoituksille on yleensä ominaista selkeä ja täsmällinen kieli, tarkka määrämuotoinen riimitys ja runsas loppusointujen käyttö.
Sanoituksiltaan lastenlaulut kertovat yleensä lapsia kiinnostavista aiheista. Aiheena voivat olla muun muassa satuhahmot (esimerkiksi [[Rölli]] ja [[Mikki Hiiri]] merihädässä”), mielikuvitukselliset, vauhdikkaat ja jännittävät tapahtumat (esimerkiksi ”Pikkuoravien kuuraketti” ja ”Kuinka saisin rikki kookospähkinän”) sekä valistavat ja opettavaiset tarinat (esimerkiksi [[Popsi, popsi porkkanaa]], [[Lasten liikennelaulu]] ja ”Jänöjussin mäenlasku”). Aihepiirin lisäksi lastenlaulujen sanoituksille on yleensä ominaista selkeä ja täsmällinen kieli, tarkka määrämuotoinen riimitys ja runsas loppusointujen käyttö.


{{Tynkä/Musiikki}}
{{Tynkä/Musiikki}}

Versio 26. toukokuuta 2014 kello 21.56

Lastenlaulu on lapsille sävelletty tai kansan parissa muotoutunut laulu. Lastenlaulujen melodiat ovat tyypillisesti melko yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia sekä sävelkulkujen että rytmiikan osalta, minkä ansiosta lastenlaulut muodostavat selkeästi oman tunnistettavan lajityyppinsä. Kappaleen voi yleensä tunnistaa lastenlauluksi pelkän sävellyksen perusteella. Varsin usein lastenlaulut ovat iloisia, reippaita ja duurivoittoisia, mutta myös mollissa olevia lastenlauluja on huomattavan suuri määrä (esimerkiksi ”Karhunpoika sairastaa”, ”Sininen uni” sekä ”Päivänsäde ja menninkäinen”). Lastenlaulujen ominaispiirteet löytyvät siten melodian käsittelystä ja sanoituksista, eivätkä niinkään duurin ja mollin mukaisesta sävellajiin perustuvasta jaosta.

Sanoituksiltaan lastenlaulut kertovat yleensä lapsia kiinnostavista aiheista. Aiheena voivat olla muun muassa satuhahmot (esimerkiksi ”Rölli” ja ”Mikki Hiiri merihädässä”), mielikuvitukselliset, vauhdikkaat ja jännittävät tapahtumat (esimerkiksi ”Pikkuoravien kuuraketti” ja ”Kuinka saisin rikki kookospähkinän”) sekä valistavat ja opettavaiset tarinat (esimerkiksi ”Popsi, popsi porkkanaa”, ”Lasten liikennelaulu” ja ”Jänöjussin mäenlasku”). Aihepiirin lisäksi lastenlaulujen sanoituksille on yleensä ominaista selkeä ja täsmällinen kieli, tarkka määrämuotoinen riimitys ja runsas loppusointujen käyttö.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.