Ero sivun ”Matoliskot” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
de- ja en pohjalta jos sais jotain tolkkua
 
p commons-kuva
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Amphisbaenia_1.JPG|thumb]]
'''Matoliskot''' (Amphisbaenia) ovat [[matelijat|matelijoihin]] kuuluva alajakso, jota on taksonomisesti pidetty myös liskojen heimoon kuuluvana. lajaksoon kuuluu neljä heimoa, joissa on yhteensä arviolta 170 lajia. Suurin osa lajeista elää Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Tieteellinen luokitus on hieman avoin. Tieteelinen nimitys juontuu myyttisestä ''[[Amphisbaena]]''-käärmeestä.
'''Matoliskot''' (Amphisbaenia) ovat [[matelijat|matelijoihin]] kuuluva alajakso, jota on taksonomisesti pidetty myös liskojen heimoon kuuluvana. lajaksoon kuuluu neljä heimoa, joissa on yhteensä arviolta 170 lajia. Suurin osa lajeista elää Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Tieteellinen luokitus on hieman avoin. Tieteellinen nimitys juontuu myyttisestä ''[[Amphisbaena]]''-käärmeestä.


== Kuvaus ==
== Kuvaus ==
Matoliskot muistuttavat ulkonaisesti [[madot|nivelmatoja]]. Niillä ei ole silmiä eikä näkyviä ulkokorviä, yleensä ei myöskään [[raaja|raajoja]]. Matoliskot käytävät [[ravinto|ravinnokseen]] pääasiassa toukkia, hyönteisiä ja eläinperäistä materiaalia. Matoliskojen elämäntapaa on ollut vaikea tutkia.
Matoliskot muistuttavat ulkonaisesti [[nivelmadot|nivelmatoja]]. Niillä ei ole silmiä eikä näkyviä ulkokorviä, yleensä ei myöskään [[raaja|raajoja]]. Matoliskot käytävät [[ravinto|ravinnokseen]] pääasiassa toukkia, hyönteisiä ja eläinperäistä materiaalia. Matoliskojen elämäntapaa on ollut vaikea tutkia.


== Luokittelua ==
== Luokittelua ==

Versio 12. heinäkuuta 2006 kello 08.36

Tiedosto:Amphisbaenia 1.JPG

Matoliskot (Amphisbaenia) ovat matelijoihin kuuluva alajakso, jota on taksonomisesti pidetty myös liskojen heimoon kuuluvana. lajaksoon kuuluu neljä heimoa, joissa on yhteensä arviolta 170 lajia. Suurin osa lajeista elää Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Tieteellinen luokitus on hieman avoin. Tieteellinen nimitys juontuu myyttisestä Amphisbaena-käärmeestä.

Kuvaus

Matoliskot muistuttavat ulkonaisesti nivelmatoja. Niillä ei ole silmiä eikä näkyviä ulkokorviä, yleensä ei myöskään raajoja. Matoliskot käytävät ravinnokseen pääasiassa toukkia, hyönteisiä ja eläinperäistä materiaalia. Matoliskojen elämäntapaa on ollut vaikea tutkia.

Luokittelua