Ero sivun ”Aliupseerikoulu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:AUK-risti.jpg|thumb|250px|Aliupseerikoulun risti.]]
[[Kuva:AUK-risti.jpg|thumb|250px|Aliupseerikoulun risti.]]


'''Aliupseerikoulu''' tai '''-kurssi''' ('''AUK''') on [[Suomen puolustusvoimat|Suomen puolustusvoimissa]] osan varusmiehistä käymä koulu, jonka tarkoitus on kouluttaa reservin [[aliupseeri|aliupseereja]]. Aliupseerit koulutetaan ryhmänjohtajiksi. Opintoihin sisältyy 30 opintoviikon johtajakoulutus ja käytännön harjoittelu.
'''Aliupseerikoulu''' tai '''-kurssi''' ('''AUK''') on [[Suomen puolustusvoimat|Suomen puolustusvoimissa]] osan varusmiehistä käymä koulu, jonka tarkoitus on kouluttaa reservin [[aliupseeri|aliupseereja]]. Aliupseerit koulutetaan ryhmänjohtajiksi. Opintoihin sisältyy 30 opintoviikon johtajakoulutus ja käytännön harjoittelu. Aukki alkaa taas piakkoin, aukkilaiset on jäätäviä aamuläjiä ja niitä hajottaa.


Kun aliupseereja vielä koulutettiin myös [[Kanta-aliupseerikoulu]]ssa, varusmiesten käymän koulun nimitys oli '''Reservialiupseerikoulu''' tai '''-kurssi''' (RAUK).
Kun aliupseereja vielä koulutettiin myös [[Kanta-aliupseerikoulu]]ssa, varusmiesten käymän koulun nimitys oli '''Reservialiupseerikoulu''' tai '''-kurssi''' (RAUK).

Versio 25. elokuuta 2013 kello 16.48

Aliupseerikoulun risti.

Aliupseerikoulu tai -kurssi (AUK) on Suomen puolustusvoimissa osan varusmiehistä käymä koulu, jonka tarkoitus on kouluttaa reservin aliupseereja. Aliupseerit koulutetaan ryhmänjohtajiksi. Opintoihin sisältyy 30 opintoviikon johtajakoulutus ja käytännön harjoittelu. Aukki alkaa taas piakkoin, aukkilaiset on jäätäviä aamuläjiä ja niitä hajottaa.

Kun aliupseereja vielä koulutettiin myös Kanta-aliupseerikoulussa, varusmiesten käymän koulun nimitys oli Reservialiupseerikoulu tai -kurssi (RAUK).

Aliupseerikouluun mennään tavallisesti sotamiehen arvoisena peruskoulutuskauden jälkeen, mutta myös miehistötehtävissä varusmiespalveluksen jo loppuun käyneiden tai sitä suorittavien on erikoistapauksessa mahdollisuus päästä ns. jälki-AUK:hon, jolloin palvelusaika on mahdollisesti yli 347 vuorokautta.

AUK:ssa varusmiesten palvelusarvona on (aliupseeri)oppilas ja sotilasarvossa AUK:n kuluessa saa yleensä ylennyksen korpraaliksi. Jälki-AUK:ssa saattaa oppilas olla jo ennen kouluun tuloaan korpraali, mitä arvoa ei missään vaiheessa kuitenkaan oteta pois. AUK:n suoritettuaan oppilaat saavat ylennyksen alikersantiksi.

Aliupseerikoulun käyneiden kokonaispalvelusajaksi tulee 347 päivää, ja tavallisin tehtävä AUK:n jälkeen on ryhmänjohtajana toimiminen. Parhaat alikersantit voidaan palvelusaikanaan ylentää kersanteiksi. Jälki-AUK:n käyneet kotiutuvat AUK:n jälkeen, he siis eivät jää enää palvelemaan johtajakautta.