Ero sivun ”Bassetti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
KLBot2 (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:Q2887401 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 28: Rivi 28:
*Willms, Barbara. ''Les chiens, nos amis fidèles''. Honos Verlag GmbH.
*Willms, Barbara. ''Les chiens, nos amis fidèles''. Honos Verlag GmbH.
{{käännös|:fr:Basset (type de chien)}}
{{käännös|:fr:Basset (type de chien)}}
[[fr:Basset (type de chien)]]
[[Luokka:Ajokoirat]]
[[Luokka:Ajokoirat]]
[[Luokka:Ranskalaiset koirarodut]]
[[Luokka:Ranskalaiset koirarodut]]

Versio 25. kesäkuuta 2013 kello 04.18

Bassetti (ransk. ja eng. Basset) on matalaraajainen pienriistan metsästykseen jalostettu ajokoira, jonka juuret ovat Ranskassa. Sana bas tarkoittaa matalaa, mikä onkin tämän ryhmän roduille ominaista.

Tunnuspiirteet

Bassetti on pienikokoinen ja voi rodusta riippuen saavuttaa enimillään noin 40 cm säkäkorkeuden. Sen tunnistaa helposti pitkästä selästä ja lyhyistä raajoista. Karvapeite on lyhyt, kova ja tiheä, yleensä sileä mutta voi rodusta riippuen olla myös karkea. Ranskalaiset bassetit luokitellaan karvapeitteen laadun ja värin perusteella, minkä vuoksi bretagnenbassetti ja gascognenbassetti tunnetaan ranskaksi nimillä "fawn bretagnenbassetti" ja "sininen gascognenbassetti". Karkeakarvaisia bassetteja kutsutaan "griffonibasseteiksi" erotuksena sileäkarvaisiin.

Bassetit

Bassetteihin kuuluvat basset artésien normand, basset hound, bretagnenbassetti, gascognenbassetti ja petit basset griffon vendéen sekä sukupuuttoon kuolleista roduista artoisinbassetti ja ardennienbassetti. Ranskalaiset itse eivät luokittele grand basset griffon vendéeniä mukaan, sillä korkeampiraajaisena se ei muistuta tyypillistä bassettia vaan ennemminkin pientä griffonia.

Muita bassetteja

Ranskalaiset kutsuvat myös dreeveriä nimellä "ruotsinbassetti" (Basset suédois) ja alppimaidenajokoiraa nimellä "alppibassetti" (Basset des Alpes), koska nämä täyttävät alkuperämaistaan ja alkuperäisistä nimistään huolimatta tyypillisen matalaraajaisen, pitkärunkoisen ajokoiran tunnusmerkit. Samaan dachsbracke-kategoriaan menevät lisäksi westfaleninajokoira ja sukupuuttoon kuollut strellufinajokoira.

Lähteet

  • Willms, Barbara. Les chiens, nos amis fidèles. Honos Verlag GmbH.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Basset (type de chien)