Ero sivun ”Novolakin piiri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
HRoestBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.5) (Botti lisäsi: sco:Novolaksky Destrict
p Botti poisti 9 Wikidatan sivulle d:q1439254 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 21: Rivi 21:


[[Luokka:Dagestanin piirit]]
[[Luokka:Dagestanin piirit]]

[[cv:Дагестанăн Çĕнĕ Лак районĕ]]
[[en:Novolaksky District]]
[[os:Новолакскоейы район]]
[[it:Novolakskij rajon]]
[[ce:Аух кIошт]]
[[ru:Новолакский район]]
[[sco:Novolaksky Destrict]]
[[vi:Novolaksky (huyện)]]
[[war:Novolaksky (distrito)]]

Versio 5. huhtikuuta 2013 kello 09.31

Novolakin piiri Dagestanin kartalla.

Novolakin piiri (ven. Новолакский район, Novolakski raion; lakiksi ЦӀуссалакрал район, Tsussalakral raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Se on perustettu vuonna 1944, jolloin seudulta karkotettujen tšetšeenien tilalle siirrettiin lakeja Dagestanin vuoristoseudulta. Piirin pinta-ala on 218 neliökilometriä. Asukkaita on 27 400 henkeä (vuonna 2010).[1]

Novolakin piiri sijaitsee Dagestanin luoteisosassa vuoriston reuna-alueella. Se rajoittuu pohjoisessa ja koillisessa Hasavjurtin piiriin, kaakossa Kazbekin piiriin sekä lounaassa ja lännessä Tšetšeniaan.

Piiriin kuuluu 12 maalaiskuntaa: Ahar, Banaijurt, Gamijah, Dutši, Jamansu, Novokuli, Novolakskoje, Novomehelta, Novotšurtah, Šušija, Tšapajevo ja Tuhtšar. Hallinnollinen keskus on Novolakskojen kylä, josta on 99 kilometriä tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan. Asutuskeskuksia on yhteensä 15. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan asukkaista on 46,0 % lakeja, 28,8 % tšetšeenejä ja 23,8 % avaareja. Kaupunkiväestöä ei ole.[1]

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut karjanhoitoon sekä viljan, maissin, auringonkukan ja perunan viljelyyn. Lisäksi on leipomoita, myllyjä ja rakennustarvikkeiden tuotantoa. Piirin kautta kulkee Donin Rostovin ja Bakun välinen valtatie.

Piirissä toimii kaksi lastentarhaa ja 19 koulua. Kulttuurilaitoksia ovat 15 kerhotaloa ja 9 kirjastoa.

Paikallislehtenä ilmestyy lakin- ja venäjänkielinen Zamanalul tšu (”Ajan ääni”).

Lähteet

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Viitattu 3.1.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla