Ero sivun ”Tanskan vastarintaliike” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
pEi muokkausyhteenvetoa
'''Tanskan vastarintaliike''' on yhteisnimitys niille tanskalaisille ryhmille, jotka muun muassa [[sabotaasi]]-iskuilla ja salamurhilla taistelivat [[Tanskan miehitys|natsi-Saksan miehitystä]] vastaan [[toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] aikana.
 
Kaksi suurinta järjestöä olivat ''Holger Danske'' ja ''BOPA'' (Borgerlige partisaner eli Porvarilliset partisaanit). Holger Danskissa oli noin 350 jäsentä, joista 64 surmattiin. Ryhmä teki yli sata sabotaasi-iskua ja tappoi noin 200 [[kansallissosialismi|natsien]] kanssa yhteistyötä tehnyttä tanskalaista. BOPA, joka nimestään huolimatta oli alun perin kommunistinen järjestö, teki noin 1000tuhat iskua. BOPAn perustajat olivat tanskalaisia [[Espanjan sisällissota|Espanjan sisällissodan]] veteraaneja. BOPAssa oli noin 160 jäsentä, joista 38 sai surmansa.
 
Merkittävä toimija oli ''Danska frihetsråd'', joka perustettiin 16. syyskuuta 1943. Järjestö toimi eri ryhmien toiminnan koordinaattorina, jakoi niille [[liittoutuneet|liittoutuneiden]] Tanskaan toimittamia aseita ja piti yllä maanalaista tiedotusverkostoa julkaisemalla lehtiä ja lentolehtisiä.
32 260

muokkausta

Navigointivalikko