Ero sivun ”Vuk Drašković” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
354 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
Drašković ei kyllä ole äärioikeistolainen. Lännessä nyt oikeistonationalisti olisi automaattisesti äärioikeistolainen, muttei Balkanilla, jossa on esim. Serbian radikaalipuolueen kaltaisia puljuja. Drašković on itse asias moderaatista päästä
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: uk:Вук Драшкович)
(Drašković ei kyllä ole äärioikeistolainen. Lännessä nyt oikeistonationalisti olisi automaattisesti äärioikeistolainen, muttei Balkanilla, jossa on esim. Serbian radikaalipuolueen kaltaisia puljuja. Drašković on itse asias moderaatista päästä)
[[Kuva:Vuk Draskovic by Kubik 02.JPG|thumb|Vuk Drašković vuonna 2006]]
 
'''Vuk Drašković''' (Вук Драшковић, s. [[29. marraskuuta]] [[1946]]) on [[serbia]]lainen poliitikko, joka on toiminut Jugoslavian apulaispääministerinä vuonna 1999 ja [[äärioikeistoSerbia-Montenegro]]poliitikko,n jokaulkoministerinä johtaavuosina oikeistolaista2004-2007. Vuodesta 1990 lähtien hän on toiminut perustamansa oikeistolaisen ja nationalistisen ''Serbian SPOuudistamisliike''-puoluettapuolueen (Српски покрет обнове, Srpski Pokret Obnove) johdossa.
 
Drašković valmistui [[Belgradin yliopisto|Belgradin yliopiston]] oikeustieteenoikeustieteellisestä laitokseltatiedekunnasta vuonna 1968 ja työskenteli vuodesta 1969 vuoteen 1980 Jugoslavian uutistoimisto Tanjugin palveluksessa Afrikan-kirjeenvaihtajana. Hän kirjoitti viisi romaania 1970- ja 1980-luvuilla. Hänen kirjansa herättivät keskustelua ja Draškovićia alettiin pitää jonkinlaisena toisinajattelijana, vaikka hän olikin kommunistipuolueen jäsen. Suuren suosion vuoksi myös Draškovićin ensimmäisten teosten jälkeiset kirjat julkaistiin.
 
Drašković perusti 1989 [[Mirko Jović]] ja [[Vojislav Šešelj]]in kanssa antikommunistisen nationalistipuolueen ''Serbian uudelleensyntymäkansallinen uudistaminen'' (SPOSrpska narodna obnova, SNO). Miesten välit kuitenkin johtivat pian sen hajoamiseen kolmeen osaan. Etenkin [[Serbian radikaalipuolue]]en Šešeljistä tuli Draškovićin katkera vastustaja. Vuonna 1990 Drašković perusti oman puolueensa eli Serbian uudistamisliikkeen.
 
Drašković johti 1990-luvun alussa kahta joukkomielenosoitusta, joissa molemmissa puhkesi väkivaltaisuuksia ja kuoli ihmisiä. Kun Drašković johti mielenosoitusta [[Slobodan Milošević]]ia vastaan kesäkuussa [[1993]], [[poliisi]] mukiloi häntä.
8 724

muokkausta

Navigointivalikko