Ero sivun ”Michael Cunningham” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p typo
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 31: Rivi 31:
Cunningham aloitti novellistina. Yksi novelleista on valittu vuoden 1989 parhaiden yhdysvaltalaisten novellien kokoelmaan. Hän on koonnut runoantologioita ja kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia. Hän opettaa kirjoittamista [[Yalen yliopisto]]ssa.<ref name=HS1>Suvi Ahola, Kirjailija kimpaantui taidebisnekseen Helsingin Sanomat 15.11.2011 sivu C 1</ref>
Cunningham aloitti novellistina. Yksi novelleista on valittu vuoden 1989 parhaiden yhdysvaltalaisten novellien kokoelmaan. Hän on koonnut runoantologioita ja kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia. Hän opettaa kirjoittamista [[Yalen yliopisto]]ssa.<ref name=HS1>Suvi Ahola, Kirjailija kimpaantui taidebisnekseen Helsingin Sanomat 15.11.2011 sivu C 1</ref>


Maailmanmaineeseen Cunningham kokosi neljännellä romaanillaan ''[[Tunnit]]'' (1998). Romaani liikkuu kolmella aikatasolla, joita yhdistää salaisesti [[Virginia Woolf]]in romaani ''Mrs Dalloway''; itse asiassa Woolf suunnitteli romaanilleen alun perin nimeä ''Tunnit''. Ensimmäinen taso sijoittuu vuoden 1923 [[Lontoo]]seen, jossa Virginia Woolf aloittelee romaaninsa kirjoittamista. Toisella tasolla vuoden 1949 [[Los Angeles]]issa kotirouva pakenee arjen paineita hotelliin lukemaan Woolfin romaania. Kolmannella aikatasolla juhlia mielellään järjestävä Clarissa Vaughan asuu 1900-luvun lopun [[New York]]issa. Hän on saanut lempinimensä ”Mrs Dalloway” Woolfin samaisen romaanin mukaan. Cunningham sai teoksestaan [[Pulitzer-palkinto|Pulitzer-]] ja [[PEN/Faulkner-palkinto|PEN/Faulkner-palkinnon]]<ref name=HS1/>. [[Stephen Daldry]] on vuonna 2002 ohjannut romaanin pohjalta elokuvan ''[[Tunnit]]''.
Maailmanmaineeseen Cunningham kohosi neljännellä romaanillaan ''[[Tunnit]]'' (1998). Romaani liikkuu kolmella aikatasolla, joita yhdistää salaisesti [[Virginia Woolf]]in romaani ''Mrs Dalloway''; itse asiassa Woolf suunnitteli romaanilleen alun perin nimeä ''Tunnit''. Ensimmäinen taso sijoittuu vuoden 1923 [[Lontoo]]seen, jossa Virginia Woolf aloittelee romaaninsa kirjoittamista. Toisella tasolla vuoden 1949 [[Los Angeles]]issa kotirouva pakenee arjen paineita hotelliin lukemaan Woolfin romaania. Kolmannella aikatasolla juhlia mielellään järjestävä Clarissa Vaughan asuu 1900-luvun lopun [[New York]]issa. Hän on saanut lempinimensä ”Mrs Dalloway” Woolfin samaisen romaanin mukaan. Cunningham sai teoksestaan [[Pulitzer-palkinto|Pulitzer-]] ja [[PEN/Faulkner-palkinto|PEN/Faulkner-palkinnon]]<ref name=HS1/>. [[Stephen Daldry]] on vuonna 2002 ohjannut romaanin pohjalta elokuvan ''[[Tunnit]]''.


Romaanin ''Säkenöivät päivät'' (2005) kolme tarinaa sijoittuvat [[1850-luku|1850-luvulle]], nykyaikaan ja tulevaisuuteen. Jokaisessa päähenkilöinä ovat mies, nainen ja nuori poika.
Romaanin ''Säkenöivät päivät'' (2005) kolme tarinaa sijoittuvat [[1850-luku|1850-luvulle]], nykyaikaan ja tulevaisuuteen. Jokaisessa päähenkilöinä ovat mies, nainen ja nuori poika.

Versio 16. marraskuuta 2011 kello 22.03

Michael Cunningham
Henkilötiedot
Syntynyt6. marraskuuta 1952
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti kirjailija, käsikirjoittaja
Kirjailija
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Palkinnot

Pulitzer-palkinto
PEN/Faulkner-palkinto

Aiheesta muualla
www.michaelcunningham.com
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Michael Cunningham (s. 6. marraskuuta 1952) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän aloitti kirjallisen uransa aikakauslehdissä julkaistuilla novelleilla. Esikoisromaani Golden States ilmestyi vuonna 1984.

Cunningham aloitti novellistina. Yksi novelleista on valittu vuoden 1989 parhaiden yhdysvaltalaisten novellien kokoelmaan. Hän on koonnut runoantologioita ja kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia. Hän opettaa kirjoittamista Yalen yliopistossa.[1]

Maailmanmaineeseen Cunningham kohosi neljännellä romaanillaan Tunnit (1998). Romaani liikkuu kolmella aikatasolla, joita yhdistää salaisesti Virginia Woolfin romaani Mrs Dalloway; itse asiassa Woolf suunnitteli romaanilleen alun perin nimeä Tunnit. Ensimmäinen taso sijoittuu vuoden 1923 Lontooseen, jossa Virginia Woolf aloittelee romaaninsa kirjoittamista. Toisella tasolla vuoden 1949 Los Angelesissa kotirouva pakenee arjen paineita hotelliin lukemaan Woolfin romaania. Kolmannella aikatasolla juhlia mielellään järjestävä Clarissa Vaughan asuu 1900-luvun lopun New Yorkissa. Hän on saanut lempinimensä ”Mrs Dalloway” Woolfin samaisen romaanin mukaan. Cunningham sai teoksestaan Pulitzer- ja PEN/Faulkner-palkinnon[1]. Stephen Daldry on vuonna 2002 ohjannut romaanin pohjalta elokuvan Tunnit.

Romaanin Säkenöivät päivät (2005) kolme tarinaa sijoittuvat 1850-luvulle, nykyaikaan ja tulevaisuuteen. Jokaisessa päähenkilöinä ovat mies, nainen ja nuori poika.

By Nightfall ilmestyi 2010 ja Laura Jänisniemen suomennos Illan tullen 2011. Teos liikkuu taidemaailmassa ja etenkin taidebisneksessä, jota Cunningham kritisoi ankarasti. Vieraillessaan Suomessa kirjan markkinointikiertueella marraskuussa 2011 hän kertoi halunneensa itsekin taiteilijaksi.[1]

Cunnigham on tehnyt käsikirjoitukset elokuvaan Evening ja oman romaaninsa pohjalta elokuvaan Koti maailman laidalla.

Romaanit

  • Golden States (1984).
  • Koti maailman laidalla (A Home at the End of the World, 1990).
  • Samaa sukua (Flesh and Blood, 1995).
  • Tunnit (The Hours, 1998).
  • Säkenöivät päivät. (Specimen days, 2005.). Suomentanut Kristiina Drews. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-6986-5.
  • Illan tullen, (By Nightfall, 2010) suom. Laura Jänisniemi, Gummerus, 2011

Lähteet

  1. a b c Suvi Ahola, Kirjailija kimpaantui taidebisnekseen Helsingin Sanomat 15.11.2011 sivu C 1

Aiheesta muualla

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.