Ero sivun ”Akko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: nl:Akko (stad)
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: ru:Акко
Rivi 66: Rivi 66:
[[pt:Acre (Israel)]]
[[pt:Acre (Israel)]]
[[ro:Acra]]
[[ro:Acra]]
[[ru:Акко (город)]]
[[ru:Акко]]
[[sco:Acre, Israel]]
[[sco:Acre, Israel]]
[[scn:San Giuvanni d'Acri]]
[[scn:San Giuvanni d'Acri]]

Versio 13. lokakuuta 2011 kello 17.37

Akon vanhakaupunki
Temppeliherrojen linnoitus Akkossa.

Akko (Akka, aiemmin Antiokia Ptolemais) oli yksi keskeisiä ristiretkeläisten tukikohtia ristiretkikaudella. Ristiretkeläiset kutsuivat kaupunkia Saint-Jean d'Acreksi tai vain Acreksi. Se sijaitsee nykyisen Israelin alueella läntisessä Galileassa.

Akko mainitaan jo Vanhassa testamentissa: Muinaiset kreikkalaiset kutsuivat sitä Antiokia Ptolemaiokseksi. Aleksanteri Suuri valtasi kaupungin 300-luvulla eaa. Hänen jälkeensä sitä hallitsivat mm. egyptiläiset, juutalaiset ja syyrialaiset. Arabit valloittivat sen 638 ja pitivät sitä hallussaan liki viisisataa vuotta kunnes ristiretkeläiset valtasivat sen ensimmäisellä ristiretkellä vuonna 1104. Ristiretkeläisille Akko oli Palestiinan tärkein satama. Arabit saivat kaupungin uudelleen haltuunsa, kunnes Rikhard Leijonamieli valtasi sen piirityksen jälkeen kolmannella ristiretkellä vuonna 1191. Silloin siitä tuli Jerusalemin kuningaskunnan jäänteiden pääkaupunki. Kaupunki oli ristiretkeläisten viimeinen tukikohta Palestiinassa, ja se siirtyi mamelukeille 1291 verisen piirityksen jälkeen. Ottomaanit valtasivat kaupungin 1517 minkä jälkeen kaupunki menetti merkityksensä ja raunioitui vähitellen.

1940-luvulla brittihallinto piti Akkon vanhassa kaupungissa vankilaa, missä toimeenpantiin palestiinalaisten ja juutalaisten kuolemantuomiot hirttämällä aseellisesta toiminnastaan. Tästä kertoo vankilan museo. Populaarikulttuurissa Akkon vankila on esitetty elokuvassa Exodus.

Nykyään kaupunki kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.[1] Siellä on 1200-luvulla rakennettu tunneli joka johtaa Temppeliherrojen linnoitukseen. 1990-luvulta alkaen kaupungissa on tehty laajoja arkeologisia kaivauksia.

Lähteet

  1. Old City of Acre UNESCO. Viitattu 22.9.2007.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Akko.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Malline:Link GA Malline:Link FA