Ero sivun ”Käyttäjä:Susatyrniluoto/Sukupuoliartikkelin konsensusehdotus 1” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Jäsentely
p linkki artikkelin sisällä
Rivi 11: Rivi 11:
Sukupuoli -termi on jaoteltu monissa kielissä kahdeksi, joilla viitataan joko luonnontieteelliseen painottuvaan käsitteeseen (esim. eng. [https://en.wikipedia.org/wiki/Sex sex]) tai sosiologiseen (esim. eng. [https://en.wikipedia.org/wiki/Gender gender]). Suomenkielen sukupuoli -sanaa käytetään molemmissa yhteyksissä.
Sukupuoli -termi on jaoteltu monissa kielissä kahdeksi, joilla viitataan joko luonnontieteelliseen painottuvaan käsitteeseen (esim. eng. [https://en.wikipedia.org/wiki/Sex sex]) tai sosiologiseen (esim. eng. [https://en.wikipedia.org/wiki/Gender gender]). Suomenkielen sukupuoli -sanaa käytetään molemmissa yhteyksissä.


Tässä artikkelissa pyritään antamaan lukijalle yleisesitys sukupuoleen liittyvästä tutkimuksesta. Artikkelin sisällön valinnoissa on painotettu sukupuolen määrittelyä evoluutio-biologian näkökulmasta, koska arkikielessä sana ymmärretään yleensä viittaavan lisääntymiseen ja kehon anatomisiin ominaisuuksiin (kts. lisätietoja [[Keskustelu:Sukupuoli|keskustelusivulta]]). Kattavan kuvan saamiseksi, lukijan on hyvä tutustua myös laajaa aihealuetta käsitteleviin Wikikirjoihin, joihin on linkit aiheesta muualla otsikon alla.
Tässä artikkelissa pyritään antamaan lukijalle yleisesitys sukupuoleen liittyvästä tutkimuksesta. Artikkelin sisällön valinnoissa on painotettu sukupuolen määrittelyä evoluutio-biologian näkökulmasta, koska arkikielessä sana ymmärretään yleensä viittaavan lisääntymiseen ja kehon anatomisiin ominaisuuksiin (kts. lisätietoja [[Keskustelu:Sukupuoli|keskustelusivulta]]). Kattavan kuvan saamiseksi, lukijan on hyvä tutustua myös laajaa aihealuetta käsitteleviin Wikikirjoihin, joihin on linkit [[Käyttäjä:Susatyrniluoto/Sukupuoliartikkelin konsensusehdotus 1#Aiheesta muualla|aiheesta muualla]] otsikon alla.


=== Yleistä ===
=== Yleistä ===

Versio 26. huhtikuuta 2017 kello 17.10

(Tämä artikkeli 1. konsensusehdotuksen luonnossivu sukupuoli artikkelin yhteydessä käydyn kommenttipyyntöön liittyen: Wikipedia:Kommenttipyyntö/Sukupuoli#Konsensusehdotus 1)

Sukupuoli

Sukupuoli on evoluution myötä syntynyt eliöiden suvullisen lisääntymisen mahdollistava ominaisuus. (Katso erotuksena suvuton lisääntyminen)

Sukupuoleen liittyvää tutkimusta tehdään laajasti luonnontieteiden (biologia, ekologia, perinnöllisyystiede, anatomia, etologia, biologinen antropologia, kasvitiede, ...) sekä humanistisen tiedeiden (sosiologia, hallinto- ja valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka, antropologia, kulttuurintutkimus, ...) alueella.

Sukupuoli on kansainvälisen oikeuskäytännön juridinen käsite, ja se voidaan merkitä matkustusasiakirjoissa joko M, F tai X[1]. Suomen lainsäädännössä käytetään kahta vaihtoehtoa: mies(M) tai nainen(F).

Sukupuoli -termi on jaoteltu monissa kielissä kahdeksi, joilla viitataan joko luonnontieteelliseen painottuvaan käsitteeseen (esim. eng. sex) tai sosiologiseen (esim. eng. gender). Suomenkielen sukupuoli -sanaa käytetään molemmissa yhteyksissä.

Tässä artikkelissa pyritään antamaan lukijalle yleisesitys sukupuoleen liittyvästä tutkimuksesta. Artikkelin sisällön valinnoissa on painotettu sukupuolen määrittelyä evoluutio-biologian näkökulmasta, koska arkikielessä sana ymmärretään yleensä viittaavan lisääntymiseen ja kehon anatomisiin ominaisuuksiin (kts. lisätietoja keskustelusivulta). Kattavan kuvan saamiseksi, lukijan on hyvä tutustua myös laajaa aihealuetta käsitteleviin Wikikirjoihin, joihin on linkit aiheesta muualla otsikon alla.

Yleistä

----- (konsensusehdotus jatkuu..)

Viitteet

  1. A review of the requirement to display the holder’s gender on travel documents 10.12.2012. International Civil Aviation Organization.

Aiheesta muualla