Tlingit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
tlingit
Tiedot
Alue Alaska, Brittiläinen Kolumbia ja Yukon
Puhujia alle 900
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalaiset aakkoset (tlingit-muunnos)
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta na-dené-kielet
Kieliryhmä tlingit
Kielikoodit
ISO 639-2 tli
ISO 639-3 tli

Tlingit on tlingitien Kaakkois-Alaskassa ja läntisessä Kanadassa puhuma kieli. Tlingit on hyvin uhanalainen kieli: Yhdysvalloissa on noin 700 puhujaa (1995 M. Krauss) ja 145 Kanadassa (1998 Kanadan tilastokeskus). Etnisesti ryhmään kuuluu noin 11 000 ihmistä.[1] Useimmat puhujat ovat kaksikielisiä. Kaakkois-Alaskassa on aloitettu elvyytysohjelmia kielen säilyttämiseksi.

Tlingit lasketaan na-dené-kieliin kuuluvaksi erilliseksi kieliryhmäksi, jonka ainoa kieli se on. Sen läheisin sukulaiskieli on eyak. Aikoinaan sen luultiin olevan isolaattikieli, kunnes 1900-luvun tutkimukset osoittivat yhteyden eyakiin ja näin ollen athabasca-kieliin. Toisinaan on ehdotettu tlingitin olevan sukua haidalle.

Kieli jaetaan karkeasti neljään päämurteeseen. Pohjoisinta murretta ei ilmeisesti enää esiinny, mutta sitä kutsutaan kuitenkin nimellä Yakutat (Yakhwdaat) tärkeimmän kaupunkinsa mukaan. Pohjoista murretta puhutaan alueella etelään Lituya Baysta Frederick Soundiin. Eteläistä murretta puhutaan Frederick Soundin eteläpuolelta Alaskan-Kanadan-rajalle pois lukien Annettensaari, joka on tsimšien reservaatti ja Prince of Walesin saari, joka on kaigani haidojen aluetta. Neljäs päämurre on sisämaan tlingit, jota puhutaan Kanadassa Atlin- ja Teslinjärvien ympäristössä. Saxmanissa lähellä Ketchikania puhuttiin nykyään lähes hävinnyttä tongassin murretta (Taanta Khwáan). Sen uskotaan olevan jäänne kielestä tlingitin ja tsimšin välillä. 1990-luvun lopulla oli elossa vain kaksi puhujaa.

  1. Tlingit Ethnologue. Viitattu 30.5.2022. (englanniksi)