Tjust

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smålandin seudut viikinkiajalla. Punaiset ja mustat pisteet tarkoittavat maakunnassa sijaitsevia riimukiviä. Punaisten pisteiden riimukivet sisältävät kirjoituksia kaukomatkoilta.

Tjust (tai Tjustbygden) oli yksi keskiaikaisista "pienistä maista" (ruots. små landen), jotka vähitellen muodostivat Smålandin maakunnan. Vuonna 1675 se jaettiin kahteen kihlakuntaan: Norra Tjustin kihlakuntaan ja Södra Tjustin kihlakuntaan. Useimmiten molemmat kihlakunnat oli kuitenkin yhdistetty yhdeksi käräjäkunnaksi, jonka käräjäpaikka oli Gamlebyssä.

Tjust on nykyään lähes synonyymi Västervikin kunnan kanssa, mutta historiallisen Tjustin osia olivat myös Vimmerbyn kuntaan kuuluva Locknevi ja eräät vuonna 1971 Itä-Götanmaan lääniin liitetyt pitäjät: Åtvidabergin kuntaan kuuluvat Gärdserum ja Hannäs sekä Valdemarsvikin kuntaan kuuluvat Tryserum ja Östra Ed.

Alueellinen yhteenkuuluvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tjust sijaitsee eniten erillään Smålandin maakunnan muista osista ja sillä on perinteisesti ollut vähintään yhtä paljon yhteyksiä pohjoisen naapurimaakunnan Itä-Götanmaan kanssa. Meriliikenteen menetettyä merkitystään maaliikenteelle tämä on korostunut, sillä Linköpingiin on huomattavasti lyhyempi matka kuin Smålandin suuriin kaupunkeihin Kalmariin ja Växjöhön.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Tjust