Njudung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smålandin seudut viikinkiajalla. Punaiset ja mustat pisteet tarkoittavat maakunnassa sijaitsevia riimukiviä. Punaisten pisteiden riimukivet sisältävät kirjoituksia kaukomatkoilta.

Njudung oli yksi keskiaikaisista "pienistä maista" (ruots. små landen), jotka vähitellen muodostivat Smålandin maakunnan.

Njudungissa oli kaksi kihlakuntaa: Itäinen kihlakunta (ruots. Östra härad) ja Läntinen kihlakunta (Västra härad), jotka jo keskiajalla kuuluivat Tiohäradin laamannikuntaan. Nykyisessä lääninjaossa Njudungin alue kuuluu Jönköpingin lääniin. Nykyisessä kuntajaossa alue vastaa suureksi osaksi Smålandin ylängöllä sijaitsevia Sävsjön kuntaa ja Vetlandan kuntaa, mutta myös suuria osia Jönköpingin kunnasta, Nässjön kunnasta, Vaggerydin kunnasta ja Värnamon kunnasta kuuluu Njudungiin. Alueen aiempi keskipiste oli Komstadissa Sävsjön ulkopuolella.

Vaikka Njudung on jo kauan sitten menettänyt asemansa hallinnollisena alueena, niin siihen viitataan edelleen nimiä annettaessa ja markkinoinnissa. Vaikka Sävsjön seutu oli aikoinaan Njudungin merkittävintä aluetta, niin paikannimeä käytetään useasti Vetlandan seudulla. Vetlandassa sijaitsee esimerkiksi 1 300 oppilaan Njudungsgymnasiet ja Elit Vetlanda Speedway -nimisen speedwayjoukkueen aiempi nimi oli Njudungarna.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Njudung